Μετά τα πολλαπλά σοκ οι εποπτικές αρχές της ΕΕ απαιτούν αλλαγές των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς

Μετά τα πολλαπλά σοκ οι εποπτικές αρχές της ΕΕ απαιτούν αλλαγές των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς
Η ρευστότητα παραμένει ένα από τα βασικότερα προβλήματα των τραπεζών.

Μια κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κινητές αξίες ανέφερε ότι απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις ώστε ο κλάδος να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα οικονομικά σοκ.

Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΑΚΧΑ) χρησιμοποιούνται ευρέως από τις εταιρείες για σκοπούς καθημερινής χρηματοδότησης.

Ωστόσο, τα ΑΚΧΑ στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν πρόβλημα σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν επιβλήθηκαν τα lockdown τον Μάρτιο του 2020, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στις αγορές για να αποφύγουν το πάγωμά τους.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των funds, πολλά τμήματα της αγοράς ήταν αντιμέτωπα με μεγάλες προκλήσεις εκείνη την περίοδο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Verena Ross, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (EΑΚΑΑ) της ΕΕ, δήλωσε ότι η Αρχή έχει ήδη υποβάλει αρκετές συγκεκριμένες προτάσεις στην Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση των ΑΚΧΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ίδια δήλωσε σε συνέδριο του κλάδου ότι «τα τρωτά σημεία που ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέδειξαν ότι απαιτούνται άμεσα νομοθετικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς».

Η Ross επεσήμανε επιπλέον ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα επενδυτικά κεφάλαια γενικά να είναι ανθεκτικά σε οικονομικά σοκ, ώστε να έχουν αρκετή ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τους επενδυτές που ζητούν τα μετρητά τους πίσω. «Στο πλαίσιο αυτό, η ρευστότητα και η υπερβολική μόχλευση είναι οι δύο βασικοί κίνδυνοι που παρακολουθούμε ενεργά».

Τα αμοιβαία κεφάλαια θα πρέπει να παρακολουθούν την ευθυγράμμιση της επενδυτικής στρατηγικής των αμοιβαίων κεφαλαίων τους και του προφίλ ρευστότητάς τους. «Επιπλέον, οι διαχειριστές θα πρέπει να θέτουν σε εφαρμογή αξιολογήσεις και ισχυρούς ελέγχους γύρω από τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας», κατέληξε η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: