Λαγκάρντ και Σόιμπλε διαφωνούν ακόμη για την Ελλάδα

Λαγκάρντ και Σόιμπλε διαφωνούν ακόμη για την Ελλάδα
epa05733833 France's Christine Lagarde, (R), Managing Director of the International Monetary Fund, IMF, arrives on stage before a plenary session in the Congress Hall in front of Laurence D. Fink, (L), Chairman and CEO of BlackRock Inc. and Wolfgang Schaeuble, (C), Federal Minister of Finance of Germany during the closing day of the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Switzerland, 20 January 2017. The meeting brings together enterpreneurs, scientists, chief executive and political leaders in Davos January 17 to 20. EPA/LAURENT GILLIERON

Το Βερολίνο δεν κάνει βήμα πίσω για το θέμα του χρέους με το Ταμείο να επιμένει και την αξιολόγηση να βρίσκεται ξανά μετέωρη.

Δεν συμφωνεί με την άποψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αύξηση της παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση του American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείσα από την ιστοσελίδα MIGNATIOU για την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης τους ελληνικού προγράμματος η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχθηκε να απαντήσει παρά το γεγονός ότι το θέμα της ομιλίας της ήταν η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικότητας. «Φυσικά η Ελλάδα έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Δεν εναρμονίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμαι πως χρειάζεται λιγότερο χρέος», είπε σχετικά.

Πάντως, κάνοντας εμμέσως αναφοράς στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις είπε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία για να βελτιωθεί περαιτέρω η παραγωγικότητα της οικονομίας της. Η ίδια θέλοντας να καταδείξει πως η πολιτική του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει ξεκαθάρισε πως το Ταμείο για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ζητά να υπάρχουν δύο πυλώνες, ήτοι μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια ελάφρυνση χρέους συμβατή με τις ανάγκες της Ελλάδος .

«Το ΔΝΤ θα συμμετείχε στο πρόγραμμα, εάν μπορούσε να προχωρήσει πατώντας “σε δύο πόδια”» είπε η Λαγκάρντ. Αυτά είναι, οι μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν εκείνες τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, στην οποίες μπορούμε εξ ολοκλήρου να συμμετάσχουμε. Δεύτερον είναι η ανάλυση της σταθερότητας του χρέους (της Ελλάδας-σ.σ) η οποία θα είναι συμβατή με την εξυγίανση της χώρας».

«Υπό αυτές τις δύο προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα» δήλωσε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.