Λαϊκό προσκήνυμα στον Νέλσον Μαντέλα

Λαϊκό προσκήνυμα στον Νέλσον Μαντέλα

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στους δρόμους της Πρετόρια, καθώς χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί θέλησαν να πουν «αντίο» στον «Μαντίμπα» - Δείτε τις φωτογραφίες.

Οι δρόμοι της Πρετόρια ήταν κλειστοί σήμερα, καθώς η σορός του Νέλσον Μαντέλα περιφερόταν με κάθε επισημότητα στους δρόμους της πόλης, προτού εκτεθεί για λαϊκό προσκήνυμα από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες. Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί από όλη την χώρα συνέχισαν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας στην πόλη σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων, περιμένοντας να πουν το ύστατο χαίρε στον ιστορικό ηγέτη της χώρας.

Ο Μπόνο, ο Μπιλ Κλίντον, ο Γκούντλακ Τζόναθαν, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, οι ξένοι ηγέτες και προσωπικότητες που βρίσκονται ακόμη στη Νότια Αφρική μετά τη χθεσινή τελετή, ήταν μεταξύ των πρώτων, μετά την οικογένεια του Μαντέλα, που απέτισαν ύστατο φόρο τιμής μπροστά από το φέρετρο, το οποίο βρίσκεται μπροστά από το επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί την έδρα της προεδρίας.

Διαβάστε ακόμη: Η μαγεία του «Μαντίμπα»

Πολλές χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί πήραν άδεια από τη δουλειά τους και περίμεναν το μεσημέρι λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την έδρα της προεδρίας, το κτιριακό συγκρότημα Union Buildings -όπου ο Μαντέλα είχε ορκισθεί πρόεδρος και το οποίο θα φέρει πλέον το όνομά του- θέλοντας να δουν για τελευταία φορά με τα μάτια τους τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της χώρας, που για πολλούς θα είναι και η πρώτη στη ζωή τους.

«Θέλω πολύ να τον δω. Έχω ανάγκη να αποδεχθώ ότι έφυγε», έλεγε η 58χρονη Ντόρια Μονιάκε. «Έκανε την πορεία του και τώρα έφθασε στο τέλος, χαίρομαι που τον βλέπω αναπαυμένο. Ήμουν εδώ και στην ορκωμοσία του (το 1994). Και τώρα τον αποχαιρετώ». «Δεν τον συνάντησα ποτέ, αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία και είναι σημαντικό να του αποτίσω φόρο τιμής. Είμαι Νοτιοαφρικανός. Οφείλω να βρίσκομαι εδώ», είπε ο Βον Μοτσουένε, 28 χρόνων.

Πολλοί λευκοί καταφθάνουν επίσης για να προσκυνήσουν τη σορό, όπως ο Βάουτερ φαν Βικ, ένας 35χρονος από την Πρετόρια, υπάλληλος σε υπηρεσία ασφαλείας. «Έφερα τα παιδιά μου, 8 και 14 χρόνων, για να του αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής. Έκανε αυτό για το οποίο πολλοί άλλοι θα ήταν ανίκανοι: απέφυγε έναν εμφύλιο πόλεμο».

1/9

Διαβάστε ακόμη: Αντίο στον «γίγαντα» της ιστορίας