Λαπαβίτσας: Επιμένει για δραχμή και τρόφιμα με δελτίο

Ξεχωρίζουν οι θέσεις Λαπαβίτσα για έλεγχο της κυβέρνησης στην κίνηση κεφαλαίων και για την παροχή αγαθών με δελτίο.

Δηλώσεις του οικονομολόγου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, φιλοξενεί το αμερικανικό περιοδικό Jacobin, με τον αρθρογράφο Sebastian Budgen να καταλήγει πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ο μόνος τρόπος να εκπληρώσει η κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτει δηλώσεις του Κώστα Λαπαβίτσα καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «είναι με πολλούς τρόπους, ο αντι-Βαρουφάκης, όχι μόνο στο στυλ και την προσωπική πορεία, αλλά, το πιο σημαντικό από την άποψη της πολιτικής γραμμής, έχει γίνει η εικόνα που προσδιορίζει με σαφή τρόπο την ειλικρινή ρήξη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ των όσων δήλωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας, ξεχωρίζουν οι θέσεις του για έλεγχο της κυβέρνησης στην κίνηση κεφαλαίων και για την παροχή αγαθών με δελτίο.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει άμεσα ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και θα πρέπει να επιβάλει αμέσως σε ελέγχους στις τράπεζες. Είναι αυτονόητο. Θα πρέπει να κάνουμε ότι έκανε η ΕΕ στην υπόθεση με την Κύπρο. Τώρα, πόσο καιρό αυτοί οι έλεγχοι θα διαρκέσουν και τι μορφή θα πάρουν θα είναι ένα θέμα το πως εξελίσσεται η κατάσταση. Θα διαρκέσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Και κάποια μορφή των ελέγχων κεφαλαίου θα παραμείνει ασφαλώς, όπως θα έπρεπε… Αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά από νομικά ζητήματα-θα χρειαστούμε ένα στρατό δικηγόρων… Τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα θα είναι προβληματικά», ανέφερε ο Κώστας Λαπαβίτσας και προσέθεσε:

«Και θέλετε να εμπιστευτείτε την ελληνική γραφειοκρατία να το κάνει αυτό δίκαια και αποτελεσματικά», για να πάρει την απάντηση από τον Κώστα Λαπαβίτσα «Δυστυχώς ναι.Εχουμε τέσσερις μήνες. Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες θα μπορούμε να πάρουμε όλα τα είδη δράσης για να προετοιμαστούμε».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Συγκεκριμένα, μιλάμε για δελτίο, έτσι δεν είναι;» ο Κώστας Λαπαβίτσας απάντησε: «Ναι, μιλάμε για μια διαδικασία με δελτίο»και όπως εξηγεί ο κ. Λαπαβίτσας «Αφήστε με να σας πω μερικά πράγματα. Η Ελλάδα είναι στη μέση μιας ανθρωπιστικής κρίσης.Υπάρχει ήδη δελτίο στη χώρα, μόνο που περνάει μέσα από το πορτοφόλι. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε, υπάρχουν εκείνοι που στηρίζονται σε φυλλάδια και στα λεγόμενα κοινωνικά παντoπωλεία, με άλλα λόγια μέρη όπου τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε χαμηλές τιμές και ούτω καθεξής. Ναι, αυτά είναι μηχανισμοί με δελτία, που υπάρχουν ήδη».