Λάρι Φινκ (BlackRock): Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση

Λάρι Φινκ (BlackRock): Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση
Photo:

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία και θα αυξήσει τον πληθωρισμό, ωθώντας τις εταιρείες να αποσυρθούν από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, προειδοποίησε ο επικεφαλής της BlackRock, Λάρι Φινκ.

«Η ρωσική επίθεση έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που βιώσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», έγραψε ο κ. Φινκ στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της BlackRock, η οποία διαχειρίζεται assets 13,4 τρισ. δολ.

Ενώ το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η πλήρης απομόνωση της Ρωσίας από τις κεφαλαιαγορές, ο κ. Fink προέβλεψε ότι «οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις αναμένεται να επανεξετάσουν σε ευρύτερο επίπεδο τις εξαρτήσεις τους από άλλα έθνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες στο να αποσυρθούν ταχύτερα από ορισμένες χώρες».

«Ένας μεγάλης κλίμακας αναπροσανατολισμός των αλυσίδων εφοδιασμού θα είναι εγγενώς πληθωριστικός», έγραψε ο κ. Fink, σε μια εκτενή επιστολή 10 σελίδων στην οποία εξέταζε επίσης τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην ενεργειακή μετάβαση και τα κρυπτονομίσματα, ενημερώνοντας τους επενδυτές για τις επιχειρηματικές γραμμές της BlackRock.

Η επιστολή δεν ανέφερε κάποια συγκεκριμένη χώρα που θα πληγεί από τις αλλαγές, αλλά ο κ. Fink έγραψε ότι «το Μεξικό, η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι κόμβοι παραγωγής στη νοτιοανατολική Ασία θα μπορούσαν να ωφεληθούν». Άλλοι επενδυτές υποστήριξαν ότι ο τελευταίος όμιλος χωρών θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Κίνα, όπου η BlackRock κυκλοφόρησε πέρυσι ένα σύνολο επενδυτικών προϊόντων λιανικής.

Κλιματική αλλαγή

Ο κ. Fink έχει υποστηρίξει ότι οι εταιρείες στις οποίες επενδύει η BlackRock πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην επιστολή του προβλέπει ότι η ρωσική εισβολή θα επηρεάσει την πράσινη μετάβαση.

Η αναζήτηση ενεργειακών εναλλακτικών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο «αναπόφευκτα θα επιβραδύνει την πρόοδο του κόσμου προς την επίτευξη μηδενικών [εκπομπών] στο εγγύς μέλλον», έγραψε.

«Μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι τα πρόσφατα γεγονότα θα επιταχύνουν πραγματικά τη στροφή προς πιο πράσινες πηγές ενέργειας», επειδή οι υψηλότερες τιμές για τα ορυκτά καύσιμα θα καταστήσουν ένα ευρύτερο φάσμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οικονομικά ανταγωνιστικό, έγραψε.

Αν και οι ακτιβιστές για το κλίμα θέλουν οι επενδυτές να αποφεύγουν εντελώς τα ορυκτά καύσιμα, ο κ. Fink απέρριψε αυτή την προσέγγιση, όπως έκανε στην επιστολή του τον Ιανουάριο προς τους διευθύνοντες συμβούλους.

«Η BlackRock παραμένει προσηλωμένη στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση της συνεργασίας με εταιρείες υδρογονανθράκων», έγραψε. «Για να εξασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας, ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο είναι σημαντικά ως καύσιμο μετάβασης».

Για τα κρυπτονομίσματα

Σε ένα από τα πρώτα σχόλιά του για τα κρυπτονομίσματα, ο κ. Fink επέστησε την προσοχή στον «δυνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των ψηφιακών νομισμάτων…»/ Ένα παγκόσμιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών, σχεδιασμένο προσεκτικά, μπορεί να βελτιώσει τον διακανονισμό των διεθνών συναλλαγών, μειώνοντας παράλληλα κινδύνους όπως το ξέπλυμα και τη διαφθορά».

Το αφεντικό της BlackRock είπε στους επενδυτές ότι, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των πελατών, η BlackRock μελετά τα ψηφιακά νομίσματα και την υποκείμενη τεχνολογία.

Ο κ. Fink συμφώνησε με τους μετόχους του ότι το ξεκίνημα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος ήταν δύσκολο, αφού οι μετοχές της BlackRock υποχώρησαν σχεδόν 20%. «Συμμερίζομαι την απογοήτευσή σας για την απόδοση της μετοχής μας το 2022. Αλλά έχουμε αντιμετωπίσει προκλήσεις και στο παρελθόν. Και πάντα καταφέρναμε να βγαίνουμε καλύτεροι», έγραψε.

Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία κατέγραψε «την ισχυρότερη οργανική ανάπτυξη στην ιστορία της» το 2021, όταν οι δυναμικές αγορές και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία και ETF έφεραν καθαρές εισροές 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιστροφή στο γραφείο;

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο κ. Fink κατέστησε σαφές ότι η BlackRock θέλει τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο, αλλά δεν θα είναι μεταξύ εκείνων των εργοδοτών που επιμένουν στην πλήρη επιστροφή, δηλαδή στα προ πανδημίας πρότυπα.

«Η συνεργασία και η ανάπτυξη των ανθρώπων μας προσωπικά είναι απαραίτητη για το μέλλον της BlackRock», έγραψε. «Υπάρχουν ορισμένες συνομιλίες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε μια βιντεοκλήση… Χάνουμε τον χώρο, τη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική σύνδεση που προέρχονται από το να είμαστε μαζί προσωπικά.

«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η πανδημία έχει επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Για να διατηρήσουμε και να προσελκύσουμε διαφορετικά ταλέντα με τα καλύτερα στην κατηγορία τους, πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία της εργασίας από το σπίτι τουλάχιστον ένα μέρος του χρόνου», είπε.