Λαβρόφ: Αμοιβαία φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία με προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων

Λαβρόφ: Αμοιβαία φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία με προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων
epa05614023 Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) and Foreign Minister of Russian Federation Sergei Lavrov (R) deliver joint statements to the press after their meeting in the Foreign Ministry in Athens, Greece, 02 November 2016. Sergei Lavrov is in Athens on a two-day official visit. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαιρέτισε τη δράση της κοινωνικής διπλωματίας και την εγγύτητα μεταξύ των δυο λαών. 

Ως «περιεκτικές και συγκεκριμένες, σε κλίμα φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού θέσεων κάθε πλευράς, που απεικοινίζουν στενούς δσεμούς μεταξύ των δύο χωρών» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τις συζητήσεις στην Αθήνα.

«Επισημάναμε ότι αναπτύσσεται ενεργά ο πολιτικός διάλογος, οι επαφές των υπουργείων στον τομέα ενέργειας αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η υπογραφή της συμφωνίας σήμερα δείχνει ότι καλύπτουμε με τον σχεδιασμό μας μία μακροπρόθεσμη περίοδο και δεν περιοριζόμαστε σε ζητήματα επικαιρότητας», τόνισε ο κ. Λαβρόφ. «Συμφωνούμε ότι υπάρχει δυναμική ως προς τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην αυριανή σύνοδο της διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας-Ελλάδας για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, όπου, όπως είπε, «θα συζητηθούν οι δυνατότητες να ξεπεραστούν οι αρνητικές τάσεις στις οικονομικές σχέσεις».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, γενικότερα, τα θέματα της ελληνικής και ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, αλλά και τη Λιβύη, όπου υποστηρίχθηκε η ανάγκη να λειτουργήσει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επιτυχία, ενώ εκφράστηκε ταύτιση απόψεων ως προς «την ανάγκη να ακολουθείται πολιτική σταθερότητας για την Αίγυπτο».«Μια πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται ότι μία τυφλή αποσταθεροποίηση κρατών όπως της Αιγύπτου θα διαμορφώνει μεγάλα ρεύματα προσφυγικά και μετανάστευσης, που θα είναι πέρα από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

«Σε μία εποχή αστάθειας στην περιοχή μας, η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας, που έχει πάρει πρωτοβουλέις για ειρήνη, συνεννόηση και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι σε ένα περιβάλλον όπως η περιοχή μας, όπου «υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που σκέφτονται με παλιούς τρόπους, όπως και παλιοί εθνικισμοί που εκδηλώνονται με νέο τρόπο», «η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή, παρά την κρίση και έχει ειδική ευθύνη να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η χώρα μας «πληρώνει τις συνέπειες των πολέμων», σημειώνοντας ότι περισσότερο πληρώνουν οι πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, με τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με την απώλεια των τόπων διαβίωσής τους. «Η πιο βαθιά ρίζα του προσφυγικού είναι σε αυτούς τους πολέμους, γι’ αυτό και έχω πει ότι χρειαζόμαστε στη Δυτική Ευρώπη ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη και Ιράκ, είπε πως «η κατάσταση δεν μας δίνει πολλές ελπίδες» και ότι υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών «ενιαία γραμμή να υλοποιηθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως προς τη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη, ενώ ως προς το Ιράκ, ας μιλήσει ο Οργανισμός».

Για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία», υπενθυμίζοντας ότι «ακόμη και σε περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, που ήταν οξυμένες οι σχέσεις της τότε ΕΣΣΔ με τη Δύση, καταφέραμε να διαμορφώσουμε τη συμωνία του Ελσίνκι, ένα πλαίσιο που διασφαλίζονταν τα δικαιώματα των πολιτών, αναγνωρίζονταν τα σύνορα όπως είχαν καθοριστεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σταθεροποιούνταν οι σχέσεις Δύσης και Ανατολής».

«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που από θέση αρχών δεν τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης, αλλά υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», τόνισε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία διαπιστώθηκε «ενιαία στάση ως προς την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ. Η πρόσφατη συνάντηση των ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας στο Βερολίνο μάς δίνει την ελπίδα ότι η πλήρης υλοποίηση των συμφωνηθέντων του Μινσκ με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει, θα εντατικοποιηθεί ως προς την υλοποίησή της».

Επίσης, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, «με 170 εκδηλώσεις στους τομείς παιδείας, επιστήμης, πολιτισμού, που απεικονίζουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον των πολιτών μας και τη διάθεσή τους για συνεργασία», όπως είπε ο κ. Λαβρόφ. Ειδική μνεία έγινε και στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα, που, όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αυξήθηκαν φέτος κατά 20%, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν περισσότερο, γεγονός για το οποίο ο κ. Κοτζιάς θέλησε να ευχαριστήσει τον ρωσικό λαό, που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχε και τα ζητήματα στις σχέσεις αναμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, ενίσχυσε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, όπως και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι πολύ γερές», επεσήμανε ο κ. Λαβρόφ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πόλεις της νότιας Ρωσίας ιδρύθηκαν από απογόνους Ελλήνων, η Ρωσία έχει παρουσία 1.000 ετών στο Άγιο Όρος, ενώ οι Έλληνες στη Ρωσία είναι πάντα σαν στο σπίτι τους. Επίσης, έκανε λεπτομερή αναφορά στα αντίγραφα αρχειακών εγγράφων προς την Ελλάδα, τα οποία επέδωσε στον κ. Κοτζιά. Το ένα με τη Διακήρυξη της Αικατερίνης Β’ προς τις διακεκριμένες κοσμικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της Ελλάδας, με την οποία τούς καλεί να συμμετέχουν στον αγώνα για την ελευθερία και στην πίστη του ελληνικού λαού το 1789. Διακήρυξη που διαδόθηκε κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου και είχε μεγάλη απήχηση, όπως είπε. Το δεύτερο είναι η επιστολή έκκλησης των Ελλήνων πολεμαρχών, το 1826, προς τον Ρώσο Αυτοκράτορα Νικόλαο Α’, με την οποία τού ζητούν να στηρίξει τον αγώνα του ελληνικού λαού για την ανεξαρτησία του.