Λαζαρίδης: Η ελληνική κεφαλαιαγορά «σήκωσε» 52 δισ. μέσα στην κρίση

Λαζαρίδης: Η ελληνική κεφαλαιαγορά «σήκωσε» 52 δισ. μέσα στην κρίση

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι ελληνικές εισηγμένες μπόρεσαν ν΄ αντλήσουν από την αγορά ρευστότητα.

Κεφάλαια της τάξης των 52 δισ. ευρώ «σήκωσε» εν μέσω οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα στο διάστημα 2012-2016 η ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τη δυσμενή συγκυρία, οι ελληνικές εισηγμένες μπόρεσαν ν΄ αντλήσουν από την αγορά ρευστότητα.

«Αν και όλοι ενδιαφέρονται για τους δείκτες του χρηματιστηρίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια κεφαλαιαγορά είναι τα αντληθέντα κεφάλαια, τα οποία μπορεί να δώσει από την πρωτογενή αγορά στις επιχειρήσεις» υπογράμμισε, κατά την ομιλία του στην 1η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η εταιρεία «Συμεών Τσομώκος ΑΕ».

Αναφερόμενος γενικότερα στην κεφαλαιοποίηση των δέκα χρηματιστηρίων της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδας, Ρουμανίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, Κύπρου και πΓΔΜ), ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ότι αυτή ανέρχεται σε 147,39 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,73% του αντίστοιχου μεγέθους των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης. Σύμφωνα δε, με στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος (στατιστικά σερβικών ερευνών που έγιναν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016), τα χρηματιστήρια της περιοχής υστερούν σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίησή τους ώς ποσοστό επί του ΑΕΠ, η οποία δεν ξεπερνά το 27,9% (έναντι 71,9% για την υπόλοιπη Ευρώπη).

Την εκτίμηση ότι και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνδεθεί σύντομα στην πλατφόρμα που συγκρότησαν επτά χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με στόχο την ευχερέστερη ροή κεφαλαίων μεταξύ τους, διατύπωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας (ΒSE), Ιβάν Τέκεφ (Ivan Tekev).

«Η πλατφόρμα αυτή δεν συνδέει μόνο χρηματιστήρια, αλλά και χρηματιστές, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν μεταξύ τους, να στέλνουν και να εκτελούν εντολές. Αυτή η πλατόρμα δίνει δυνατότητα για ελεύθερη ροή κεφαλαίων από τη μία αγορά στην άλλη. Εν ολίγοις, ένα ευρώ μπορεί να επενδυθεί στο εξωτερικό με την ίδια ευκολία που επενδύεται στη χώρα του επενδυτή, κάτι πολύ χρήσιμο, δεδομένου ότι επενδυτές έχουν την τάση να επενδύουν καλύτερα στην αγορά που γνωρίζουν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ