Leap Motion: Μία μικροσκοπική συσκευή, μια τεράστια ιδέα

Leap Motion: Μία μικροσκοπική συσκευή, μια τεράστια ιδέα

Δοκιμάζουμε πρώτοι το νέο gadget που «παίζει τον υπολογιστή μας στα δάχτυλα».

Ήταν Μάιος του 2012 όταν ένα καινούριο προϊόν που υποσχόταν να αλλάξει τον τρόπο διάδρασης ανθρώπου-υπολογιστή, έκανε τα πρώτα του βήματα. 14 μήνες μετά, το Leap Motion, έφτασε στα χέρια μας κι εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία να συνδέσουμε τον Controller του στο laptop, να πάρουμε ένα smartphone και να καταγράψουμε τα πρώτα μας βήματα στον νέο αυτό «Touchless» κόσμο.

Δείτε: Η πρώτη δοκιμή του Leap Motion από το FortuneGreece.com

Τι είναι το Leap Motion
«Μία μικροσκοπική συσκευή, με μια τεράστια ιδέα». Αυτό λένε οι developers του Leap Motion, περιγράφοντας με λίγες λέξεις το σκεπτικό γύρω από το οποίο δημιούργησαν το καινοτόμο αυτό gadget.

Η πρώτη περιγραφή είναι απολύτως αληθής. Το μέγεθος του Leap Motion είναι περίπου σαν έναν μεγάλο αναπτήρα Bic (80mm x 12.7mm). Συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω USB κι έρχεται στο σπίτι μας με δύο καλώδια: ένα μικρότερο, που προορίζεται για laptops κι ένα μεγαλύτερα για desktops.

Η τεράστια ιδέα, είναι όντως τεράστια, ειδικά για εκείνους που δεν είναι και τόσο μυημένοι στα κόλπα των νέων τεχνολογιών. Όποιος έχει στο μυαλό του τις εικόνες της τελευταίας ταινίας του Iron Man, με τον Τόνι Σταρκ να χειρίζεται στον αέρα 3D ολογράμματα, σίγουρα θα αναθεωρήσει την πρώτη του αντίδραση, που ήθελε όλα αυτά να αποτελούν προϊόντα νοσηρής φαντασίας.

Με το Leap Motion μπορείς να κάτσεις αναπαυτικά στην καρέκλα σου, να ανασηκώσεις τα χέρια σου και να χειρίζεσαι από απόσταση μισού μέτρου τον υπολογιστή σου. Με το ρυθμό ανίχνευσης κίνησης στα 200 frames/sec, κάθε κούνημα του χεριού θα γίνεται αμέσως αντιληπτό.


Πώς χρησιμοποιούμε το Leap Motion
Η πρώτη μας κίνηση ήταν να μπούμε στη σελίδα leapmotion.com/setup και να κατεβάσουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Οι developers έχουν φροντίσει να έχουν στη διάθεση του κοινού software και για PC και για Mac.

Μετά την εγκατάστασή του μπήκαμε στο Airspace, τη σελίδα όπου κάθε χρήστης έχει αποθηκευμένα τα application του. Υπάρχουν κάποια προ εγκατεστημένα apps, όμως είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα μείνει εκεί.

Διαβάστε: Xbox One και Playstation 4 μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Airspace Store
Το «Airspace Store» του Leap Motion, διαθέτει -αυτή τη στιγμή που μιλάμε- 115 applications. Πρόκειται για εφαρμογές που δουλεύονταν για περίπου 6 μήνες από developers, οι οποίοι πήραν πρώτοι στα χέρια τους το Leap Motion για να το δοκιμάσουν και να αναπτύξουν νέα προγράμματα. Εκεί βρήκαμε εφαρμογές για όλα τα γούστα κι όλα τα βαλάντια, μιας και τα περισσότερα apps δεν είναι δωρεάν.

Η πρώτη μας κίνηση -και πρώτη για όλους όσους αποκτήσουν το Leap Motion- ήταν να κατεβάσουμε το «Touchless». Είναι το software που σου επιτρέπει να χειρίζεσαι εξ’ ολοκλήρου από απόσταση τον υπολογιστή σου. Και είναι δωρεάν.

Η πρώτη μας επαφή
Το μόνο σίγουρο με το Leap Motion, είναι ότι πρέπει να επαναλάβεις ξανά και ξανά το tutorial. Η εξ αποστάσεως επαφή με τον υπολογιστή είναι αρκετά περίπλοκη για όσους δεν έχουν προπονηθεί καλά με το νέο αυτό gadget.

Το μυστικό είναι η ισορροπία στις κινήσεις. Ένας κύκλος με γκρίζο χρώμα σχηματίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μας όταν κινούμε το χέρι σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών πίσω από τον Leap Motion Controller. Όσο το χέρι πλησιάζει σε αυτόν, ο γκρίζος κύκλος μικραίνει και γίνεται μία εμφανής πράσινη βούλα. Αυτό λειτουργεί σαν το κλικάρισμα του mouce. Έτσι, ανοίγουμε σελίδες και apps, χτυπάμε links, κλείνουμε εφαρμογές. Με λίγη «προπόνηση» θα καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε με τη μία και το “Χ” στα ανοιχτά παράθυρα των browsers μας!

Σε περίπτωση που ο αισθητήρας του Leap Motion Controller λερωθεί, μία ειδοποίηση του Leap Motion app θα σου ζητήσει να το καθαρίσεις άμεσα για καλύτερη απόδοση.


Σερφάρισμα για αρχάριους και προχωρημένους
Το κερασάκι στην τούρτα του Leap Motion, είναι η χρήση πολλαπλών δαχτύλων για να κινούμαστε μέσα στις ανοιχτές μας σελίδες. Με τα δύο δάχτυλα παρατεταμένα και ακολουθώντας την ίδια πρακτική που περιγράψαμε πριν, μπορούμε να σκρολάρουμε τις σελίδες των εφαρμογών.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να κατέβουμε χαμηλότερα στη σελίδα του FortuneGreece.com, τότε με τα δύο δάχτυλα μας ανασηκώνουμε ελαφρά το χέρι προς τα πάνω. Για να ανέβουμε και πάλι στην κορυφή της σελίδας, κάνουμε το ανάποδο. Όπως καταλάβατε, το Leap Motion δεν ανιχνεύει μονάχα την κίνηση των δαχτύλων, αλλά «βλέπει» και τις κινήσεις των αρθρώσεών τους.

Διαβάστε: Μετά το Google Reader, τί;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το New York Times app, στο οποίο το σκρολάρισμα των άρθρων προς τα πάνω και προς τα κάτω γίνεται με δεξιόστροφο και αριστερόστροφο στροβίλισμα του δαχτύλου αντίστοιχα.

Το ύψος διάδρασης Leap Motion Controller και του χεριού μας καθορίζεται από τα settings του Leap Motion app. Τα 20 εκατοστά είναι η προεπιλεγμένη απόσταση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από τα 7 εκατοστά και να φτάσει ως τα 25. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να αφήσεις την εφαρμογή να «διαλέξει» από μόνη της την απόσταση, ανάλογα με τη δική σου συμπεριφορά.


Συμπεράσματα

Αν και είναι αρκετά νωρίς, μιας και η παγκόσμια διανομή των συσκευών Leap Motion ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου, το Airspace Store έχει αρκετά προγράμματα για να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες τους. Παιχνίδια, εφαρμογές μουσικής και ζωγραφικής, χάρτες, επιστημονικά apps και πολλά ακόμη, περιμένουν να τα «παίξουμε στα δάχτυλα». Δυστυχώς, λίγα είναι δωρεάν, κάτι που ελπίζουμε να αλλάξει στο μέλλον όταν όλο και περισσότεροι developers θα ανεβάζουν τις δικές τους εφαρμογές.

Μιας και η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, το Leap Motion είναι το επόμενο βήμα του απλού χρήστη στον τρόπο με τον οποίο θα χειρίζεται στο μέλλον κάθε ηλεκτρονική συσκευή κι όχι μόνο τον υπολογιστή του. Ο χειρισμός έχει, σε κάποια σημεία, μερικές ατέλειες, όμως μιλάμε για τη δεύτερη, μόλις, μέρα παγκόσμιας κυκλοφορίας του. Οπότε παραμένουμε επιεικείς.

Εμείς, το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε είναι να δούμε σύντομα καινούριες εφαρμογές και νέες βελτιώσεις στη διάδραση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όποιος δώσει τα 88 δολάρια που χρειάζονται για να αποκτήσει τον Leap Motion Controller, θα περάσει πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του, μέχρις ότου γίνει expert στην «Touchless» πλευρά του υπολογιστή του.