Λειαίνονται οι γωνίες της ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης – Τι έδειξε ο δείκτης PMI

Λειαίνονται οι γωνίες της ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης – Τι έδειξε ο δείκτης PMI
Photo:
Η ύφεση στην ευρωζώνη μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά…

Λειαίνονται οι υφεσιακές γωνίες στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς  η δραστηριότητα συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους,

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 49,3 από 47,8 τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Ιούλιο. Ο δείκτης έχει παραμείνει πάντως κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας για έξι διαδοχικούς μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global.

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες ενισχύθηκε στο 49,8 τον Δεκέμβριο – σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο – από 48,5 τον προηγούμενο μήνα. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε σε υψηλό τριών μηνών στο 47,8 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η S&P Global.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο, αν και οι υφεσιακές πιέσεις μετριάστηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σε μια αρχική ένδειξη ότι η ύφεση της οικονομίας ενδεχομένως να είναι πιο ήπια απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά”, σχολίασε ο Joe Hayes, Senior Economist της S&P Global Market Intelligence. “Ηπιότερες πιέσεις καταγράφηκαν σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως στη Γερμανία, της οποίας η οικονομία έχει αποτελέσει τροχοπέδη για ολόκληρη την Ευρωζώνη το δεύτερο μισό του έτους”, πρόσθεσε.