Satori: Μια «στιγμή διαύγειας» που άλλαξε τη φιλοσοφία της αγοράς

Satori: Μια «στιγμή διαύγειας» που άλλαξε τη φιλοσοφία της αγοράς
Ο Μιχάλης Γεωργακόπουλος περιγράφει στο Fortune Greece τη διαδρομή της Satori Analytics και καταθέτει τα στοιχεία που τη μετέτρεψαν σε game changer.

Μια «στιγμή διαύγειας». Αυτό ήταν το νόημα, η φιλοσοφία της Satori, για τον Μιχάλη Γεωργακόπουλο, όταν το 2014 ίδρυσε την εταιρεία, με στόχο να εντάξει τις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης στον πυρήνα των επιχειρήσεων. Μια πορεία η οποία ξεκίνησε από το Λονδίνο, ταξίδεψε πρώτα στο Μενίδι, μετά στα Πετράλωνα και σήμερα βρίσκεται σε ένα υπέροχο ανακαινισμένο νεοκλασικό του 1920 μια «ανάσα» από το Μοναστηράκι, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ο Μιχάλης Γεωργακόπουλος περιγράφει στο Fortune Greece το όραμα πίσω από τις ρίζες του ονόματος της εταιρείας, κάνει μια αναδρομή στην αντίστροφη πορεία που αποφάσισε να ακολουθήσει εν μέσω της γενικευμένης φυγής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, την ταραχώδη περίοδο κορύφωσης της οικονομικής κρίσης και των capital controls, και μιλά για τα σταθερά βήματα ανάπτυξης που ακολούθησαν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πώς εμπνευστήκατε το όνομα Satori για την εταιρεία σας;

Satori είναι ένας φιλοσοφικός όρος, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «moment of clarity». Ουσιαστικά, αυτό είναι το όραμα της εταιρείας μας: να δώσουμε στους πελάτες μας το moment of clarity μέσα από τα δεδομένα. Ξεκινήσαμε το 2014 με αποκλειστικό στόχο την ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων. Συνειδητά δεν ακολουθήσαμε το κύμα της εποχής για επιπλέον υπηρεσίες. Χτίσαμε τη Satori με αποκλειστικό στόχο να δώσει αξία μέσα από τα δεδομένα.

Ζούσατε από τα 18 σας στο Λονδίνο, με ανώτατες σπουδές στα μαθηματικά και την επιχειρησιακή έρευνα, και καριέρα σε πολλές επιχειρήσεις, σε τομείς όπως η συμβουλευτική management, τα μαθηματικά μοντέλα, η έρευνα και η προσομοίωση. Γιατί αποφασίσατε να γίνετε επιχειρηματίας στην Ελλάδα;

Δε πήρα, για να είμαι ειλικρινής, την απόφαση να γίνω επιχειρηματίας. Αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα και να γίνω αφεντικό του εαυτού μου. Τεχνολογίες όπως το Machine Learning και το AI ήταν αρκετά εξειδικευμένες για τη χώρα εκείνη την εποχή. Μπορεί σήμερα να τα ακούμε συνέχεια, αλλά τότε ήταν λίγο «εξωτικά φρούτα» και ήταν δύσκολο να βρω μια ικανοποιητική θέση σε κάποια εγχώρια εταιρεία. Έτσι ξεκίνησα το δικό μου ταξίδι.

Έχουμε παρουσία σε 12 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική. Σε δυο με τρία χρόνια αναμένουμε ως και τριπλασιασμού του μεγέθους της Satori.

Μιλάμε, όμως, για μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα…

Από μικρός ήμουν λίγο ανάποδος! Επειδή είχα ζήσει αρκετά στο εξωτερικό και αποκόμισα φανταστικά οφέλη, επιθυμούσα να βιώσω κάτι διαφορετικό. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι όλα τα καινοτόμα έργα με τα οποία ασχολήθηκα στο Λονδίνο και σε διάφορες άλλες χώρες έπρεπε να τα φέρω σιγά σιγά στην Ελλάδα, που ήταν παρθένο έδαφος και αργά ή γρήγορα θα ακολουθούσε το κύμα του data-driven transformation.

Οπότε ήταν ένα moment of clarity…

Εκ των υστέρων, ναι. Τότε δεν θα έλεγα ότι υπήρχε κανένα moment of clarity. Moment of escape, θα το έλεγα περισσότερο (γέλια).

Εντοπίζουμε νέους με ταλέντο και όρεξη για δουλειά και τους μετατρέπουμε σε έμπειρους επαγγελματίες.

Πώς ήταν το ξεκίνημά σας;

Ήμασταν μια εταιρεία παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε data science και operational research. Αυτό που σήμερα λέμε «machine learning, optimisation» και «AI». Στην αρχή δούλευα με επιχειρήσεις που γνώριζα από το δίκτυό μου στο Λονδίνο. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί ξεκίνησα να δουλεύω με την British Airways και ολόκληρο το γκρουπ εταιρειών του ομίλου, καθώς και με οργανισμούς Άμυνας στην Αγγλία και την Αυστραλία. Αυτό μας βοήθησε να κάνουμε προχωρημένες δουλειές στο αντικείμενο.

Ξεκινήσαμε, έπειτα, τις πρώτες προσλήψεις και δικός μου στόχος ήταν να βρω και εγώ τα πατήματά μου. Στην αρχή μας φιλοξενούσε μια άλλη εταιρεία πολύ ευγενικά στο Μενίδι, οπότε και για μένα ήταν μια ενδιαφέρουσα μετάβαση. Από το hype του Λονδίνου βρέθηκα σε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα. Έπειτα μετακομίσαμε στα Πετράλωνα και ύστερα ήρθαμε εδώ, στο κέντρο της Αθήνας. Τα πρώτα δύο χρόνια ήμασταν μια μικρή ομάδα περίπου 10 ατόμων. Θυμάμαι πόσο μεγάλο ήταν το άγχος μου όταν πλήρωσα τον πρώτο μισθό. Νομίζω ότι ήταν η πιο στρεσογόνος εμπειρία που έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια: η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζονται πάνω μου.

Case Studies
Τρία χαρακτηριστικά  παραδείγματα για τα αποτελέσματα της δουλειάς της Satori είναι η Παπαστράτος, η Bic και η British Airways

Σας δυσκόλεψε αυτή η περίοδος; Γιατί δουλεύατε με διεθνείς πελάτες και πέσατε πάνω στα capital controls.

Αυτό που με δυσκόλεψε ήταν κάποια τεχνικά προβλήματα. Τότε το ίντερνετ δεν ήταν τόσο γρήγορο, οπότε π.χ. ήταν δύσκολη η αποστολή μεγάλων αρχείων. Με τα capital controls δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν επηρεαστήκαμε.

BIC
Η Satori ενίσχυσε την προσπάθεια της Bic να καινοτομήσει σε ένα καθημερινό προϊόν, τα ξυραφάκια BIC, που ολοι γνωρίζουμε. Με τη βοήθεια του cloud infrastructure, των smart sensors και της μηχανικής μάθησης, η Βic δημιουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια νέα γενιά προϊόντων εξατομικευμένης περιποίησης.

Στην αρχή παρείχατε συγκεκριμένες υπηρεσίες και εργαλεία AI για τις επιχειρήσεις. Πώς εξελίξατε στην πορεία τα προϊόντα σας;

Έχουμε χωρίσει τις υπηρεσίες μας σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος λέγεται Data and AI transformation. Ουσιαστικά μιλάμε για τη μετάβαση στο cloud, τη δημιουργία data warehouse/lake/lakehouse, business intelligence, data governance υπηρεσίες, και την ευρύτερη δημιουργία ενός μοντέρνου data estate σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλα και με έμφαση στο upskilling του ανθρώπινου δυναμικού των πελατών μας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το κομμάτι των Advanced Analytics και Machine Learning Operations. Τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε κάνει πολλά έργα σε τομείς όπως τα customer analytics, IoT και smart sensor analytics, forecasting και anomaly detection, supply chain και logistics optimisation και άλλα. Τα αξιοποιήσαμε για να φτιάξουμε μια βιβλιοθήκη από αλγορίθμους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμεσα αξιοποιήσιμοι με μεγάλη πιστότητα και ακρίβεια, και τους παρέχουμε στους πελάτες μας με αρκετά υψηλό RoI. Ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος σε όλη την Ελλάδα και ευρύτερα στη Νότια Ευρώπη είναι γρήγορα αναπτυσσόμενος, είναι το data-driven Customer Experience. Ουσιαστικά είναι ένα αμάλγαμα των δύο προηγούμενων πυλώνων που ανέφερα, που αν το συνοψίσουμε σε μια πρόταση, θα έλεγα ότι είναι το να βοηθάμε οργανισμούς να καταλάβουν ποιος είναι ο πελάτης τους και μετά να αξιοποιήσουν αυτήν τη γνώση για να αυξήσουν το loyalty, το customer lifetime value, το customer retention, και να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερη καταναλωτική εμπειρία. Στο συγκεκριμένο κομμάτι παρέχουμε end to end λύσεις, όπως τη δημιουργία ενός 360 Customer Data Platform, το setup και execution μιας μοντέρνας CRM πλατφόρμας όπως το Microsoft Dynamics και το Salesforce, Campaign Optimisation κ.ά. Μάλιστα, φέτος, για τη δουλειά μας με τον Παπαστράτο, είχαμε την τιμή να λάβουμε τρία βραβεία σε διαφορετικούς διαγωνισμούς.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Η Satori, σε στενή συνεργασία με τις εσωτερικές ομάδες της Παπαστράτος, συνέβαλε στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της Παπαστράτος και τη μεταμόρφωσή της από μια εταιρεία B2B σε μια μοντέρνα και βραβευμένη direct to consumer επιχείρηση, μέσω του καινοτόμου προϊόντος IQOS.

Τι αποτελέσματα έχετε δει μέχρι στιγμής από αυτές τις υπηρεσίες;

Τα οφέλη των πελατών μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα defensive και τα offensive benefits. Τα πρώτα αφορούν τη μείωση κόστους από data-driven αυτοματισμούς, περισσότερο cost-efficient υποδομές δεδομένων, και άλλες αλγοριθμικές λύσεις, όπως, φέρ’ ειπείν, η προληπτική συντήρηση με ανάλυση δεδομένων από έξυπνους αισθητήρες. Εκεί, υπάρχει συνήθως μια μείωση κόστους από 5% ως και 50%. Έχει να κάνει πολλές φορές και με το πόσο ώριμος είναι ο οργανισμός για να δεχτεί την καινούργια λύση. Τα offensive benefits αφορούν κυρίως την ενίσχυση των εσόδων και το λεγόμενο «data monetization». Πολλοί οργανισμοί έχουν δεδομένα τα οποία, αν τα αξιοποιήσουν, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν είτε για να φτιάξουν καλύτερα προϊόντα είτε για να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες τις οποίες θα πουλήσουν σε υφιστάμενους ή καινούργιους πελάτες. Από τη δική μας την εμπειρία, συνήθως το Return On Investment είναι 1 προς 10, δηλαδή για κάθε ευρώ που θα πληρώσει ο πελάτης θα πάρει 10 ευρώ πίσω.

British Airways
Η British Airways εμπιστεύτηκε τη Satori σε μια σειρά από υπηρεσίες big data analytics, με απώτερο στόχο την καλύτερη κατανόηση και εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων πελατών της.

Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι σας κάνει καλύτερους από τον ανταγωνισμό;

Είμαστε μια εταιρεία που φτιάχτηκε για να κάνει data και analytics. Satori ξεκινήσαμε να παρέχουμε λύσεις στα δεδομένα πριν γίνουν mainstream στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για μεγάλους πελάτες. Έχουμε επενδύσει στους ανθρώπους μας για να γίνουν certified στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στο αντικείμενό μας, είτε αυτά είναι στο Microsoft Azure, είτε στο AWS, το Databricks, την Python κ.λπ. Ο κύριος λόγος θα έλεγα, λοιπόν, πως είναι ότι είμαστε μια εταιρεία εστιασμένη και εξειδικευμένη σε αυτό που κάνει. Επειδή, μάλιστα, το αντικείμενο της δουλειάς μας είναι αρκετά δύσκολο, είναι σημαντικό να είσαι εξειδικευμένος σε αυτό, και όχι να είναι άλλη μία από τις πολλές υπηρεσίες που παρέχεις. Όπως συχνά λέω, τα καλύτερα ψάρια τα τρως σε μαγαζιά που μαγειρεύουν ψάρια (γέλια).

Όπως είπαμε, όταν ξεκινούσατε το machine learning ήταν κάτι άγνωστο στην Ελλάδα. Πλέον, όμως, η κοινή γνώμη γνωρίζει πολλά για τις επενδύσεις στα data centers που γίνονται στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι αυτή η τάση θα επηρεάσει και εσάς θετικά;

Το θεωρώ δεδομένο. Ήδη το ζούμε. Αυτήν τη στιγμή συμβαίνουν δύο τινά. Το ένα κομμάτι είναι ότι πολλοί οργανισμοί, για να επιβιώσουν, είτε μειώνοντας κόστη είτε παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους, πρέπει να καινοτομήσουν. Καινοτομία χωρίς δεδομένα δεν υπάρχει∙ αυτό το έχουν καταλάβει σχεδόν όλοι. Παρατηρούμε και εμείς την έντονη κινητικότητα από πελάτες που ζητούν καινούργιες λύσεις σε ένα data warehouse ή να κάνουν modernization ή να εγκαταστήσουν machine learning in production. Η ζήτηση έχει δεκαπλασιαστεί και νομίζω ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Από την άλλη, οι νέες γενιές, τα παιδιά που βγαίνουν από πανεπιστήμια και σπουδάζουν για να γίνουν computer scientists ή data engineers ή data scientists κ.ο.κ., είναι πολλά περισσότερα. Οπότε, κοιτώντας και από την άποψη της ζήτησης, αλλά και από την άποψη της προσφοράς, δημιουργείται μια καινούργια πραγματικότητα, όπου το κομμάτι των data θα είναι mainstream, και όχι κάτι το οποίο κάνουν λίγες καινοτόμες εταιρείες.

Σήμερα είμαστε 75+ άτομα σε Ελλάδα και Λονδίνο. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε υπερδιπλασιάσει τον τζίρο μας και το προσωπικό μας

Πείτε μας, τέλος, για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Ο στόχος μου είναι απλός. Να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές λύσεις και να δίνουμε αξία στους πελάτες μας. Παράλληλα να διατηρήσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποί μας θα εξελίσσονται και ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες.

Info: Η Satori συνολικά απασχολεί 75+ εργαζόμενους, ενώ έχει πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας. Τo 90% του προσωπικού είναι certified experts στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων. Ταυτόχρονα είναι premium partner με πρωτοπόρους του τομέα όπως Microsoft Azure, AWS, GCP, Databricks, Salesforce και άλλους.

 

*Φωτογραφίες: Νίκος Μαλλιάκος
**Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί στις 23/12.