Λέξεις & Σκέψεις

Λέξεις & Σκέψεις

Η διαχείριση της ποικιλότητας στις σύγχρονες μητροπόλεις.

Ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης και συζητούν για τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα των σύγχρονων μητροπόλεων.

Σε τι οφείλεται η ποικιλότητα των σύγχρονων αστικών κέντρων;

Πως μπορούν τα χαρακτηριστικά των αστικών κέντρων που συνθέτουν την πολυσημία τους να λειτουργήσουν ευεργετικά για τους πολίτες;

Διαβάστε ακόμη: Χριστούγεννα στην πόλη

Για να κατανοήσει κανείς την πολύβουη ποικιλότητα των μεταβιομηχανικών μητροπόλεων πρέπει να διακρίνει μεταξύ των πολλών και διαφορετικών μορφών διαφορετικότητας που συνθέτουν τη συνολική τους πολυσημία και πολυπλοκότητα:

•    Την ανισότητα που αποτυπώνεται στην κοινωνική συγκρότηση, αλλά και στην εξωτερική εμφάνιση των γειτονιών της πόλης καθώς και των ίδιων των κατοίκων της.
•    Την εθνοτική και φυλετική ποικιλότητα των οποίων η άνιση κατανομή στο χώρο της πόλης συμβάλει συνήθως στην αναπαραγωγή της ιεράρχησης και των διακρίσεων μεταξύ τόπων και ανθρώπων.
•    Τον λειτουργικό διαχωρισμό της πόλης με βάση τις κυρίαρχες δραστηριότητες των επιμέρους περιοχών της.
•    Τις ποικίλες πολιτισμικές αναφορές του χθες και του σήμερα που εγγράφονται ανάμικτα στην πολεοδομική δομή και οργάνωση της πόλης και στο χτισμένο της περιβάλλον.
•    Τις διαγενεακές και άλλες διαφοροποιήσεις στον τρόπο ζωής, στις καθημερινές συνήθειες, στις προσωπικές επιλογές και προτιμήσεις, στη σχέση με τον δημόσιο χώρο κ.π.ά.

Επειδή, μάλιστα, αυτές οι ιεραρχίες, διαφορές, και επιλογές συνήθως διατέμνονται, η ποικιλότητα αυξάνει καθιστώντας τη διαχείρισή της πιο πολύπλοκη σε συνάρτηση και με την ανάδειξη όλο και περισσότερων μειονοτικών ομάδων που καθίστανται συχνά ευάλωτες λόγω της διαφορετικότητάς τους.

Το κεντρικό ερώτημα της εκδήλωσης αφορά τους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονες μητροπόλεις μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την ποικιλότητα και πολυσημία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ομιλητές:

Ronald van Kempen, Καθηγητής Αστικής Γεωγραφίας και Κοσμήτωρ της Σχολής Γεωεπιστημών στο Πανπιστήμιο της Ουτρέχτης|
Mike Raco, Καθηγητής Αστικής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης στο Bartlett School of Planning του University College London
Floya Anthias, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Roehampton, ΗΒ
Συντονισμός: Τάκης Καμπύλης, δημοσιογράφος

Επιμέλεια: Θωμάς Μαλούτας, Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ώρα έναρξης: 19:00
Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.