Λιανεμπόριο: Υβριδικό restart με αυξημένο ρίσκο και χαμηλές προσδοκίες

Λιανεμπόριο: Υβριδικό restart με αυξημένο ρίσκο και χαμηλές προσδοκίες
Άνοιξαν και πάλι τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Αργολίδα μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων της κυβέρνησης λόγω των αυξημένων κρουσμάτων , Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένταση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα- Παίρνουν θέση στην επανεκκίνηση οι μεγάλοι retailers- Χαμηλές οι προσδοκίες για το τζίρο.

Μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο, για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον στολισμό των καταστημάτων τους, εκατοντάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ανέβασαν ρολά σήμερα, με την ελπίδα να αρχίσουν να μπαίνουν έσοδα στα ταμεία τους, ενώ το παρόν στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου δίνουν και όλοι οι μεγάλοι retailers, παρά τους περιορισμούς που αυξάνουν τα κόστη για τη λειτουργία μεγάλων καταστημάτων.

Κι ενώ στην πρωτεύουσα επιχειρείται, παρά τις δυσκολίες, να πρυτανεύσει η αισιοδοξία, σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, καθώς ενημερώθηκαν στο «παρά πέντε» ότι οι περιοχές τους τίθενται σε έκτακτους περιορισμούς λόγω της έξαρσης του επιδημιολογικού φορτίου. Οι αντιδράσεις είναι έντονες και εν όψει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα ειδικότερα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών σ’ αυτές τις περιοχές πολλοί επιχειρηματίες κινούνται κόντρα στα νέα υγειονομικά μέτρα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διεμήνυσε χθες ότι τελικά δεν θα ζητήσει να ανοίξουν τα καταστήματα, ως αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το lockdown στην πόλη, αλλά θα ασκήσει άλλες πιέσεις. Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας τηρεί πιο σκληρή στάση τονίζοντας από χθες ότι η οικονομική αποζημίωση που προτίθεται να προσφέρει η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές των καταστημάτων και δεν αποτελεί ανακούφιση για τον εμπορικό κόσμο που αγωνιά για την επιβίωσή του.

Χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια του προέδρου της ΕΣΕΕ, Γιώργου Καρανίκα, για τον αποκλεισμό Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Όπως είπε, δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί, ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο “παρά ένα” μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί. «Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε “σκωτσέζικο ντους” τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν “γονατίσει” κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown; Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το δέλεαρ των εκπτώσεων και οι μεγάλοι παίκτες

Εντωμεταξύ, οι μεγάλοι λιανέμποροι μπαίνουν στη μάχη της επανεκκίνησης με δελεαστικές εκπτώσεις και ανοίγουν με τα υβριδικά μοντέλα click away ή click inside, δηλαδή με αγορές ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και παράδοση εκτός του καταστήματος ή με επίσκεψη σε κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Εξάλλου και στις δύο περιπτώσεις ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να κλείσει ραντεβού και αφού λάβει το αποδεικτικό για την ώρα του ραντεβού από το κατάστημα θα πρέπει να στείλει sms στο 13032 κι έκτοτε θα έχει 3 ώρες στη διάθεσή του για να μεταβεί στον τόπο του ραντεβού για να πραγματοποιήσει τις αγορές του.

Πάντως υπάρχουν και αρκετά μεγάλα καταστήματα που δεν ανοίγουν περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η τάση της ζήτησης, καθώς με τον περιορισμό του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., σε συνδυασμό με το όριο των 20 ατόμων ανά κατάστημα, έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλά λειτουργικά έξοδα.

Πάντως ανοίγουν τα καταστήματά τους οι μεγάλες αλυσίδες Praktiker, Leroy Merlin, Media Markt, Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Public καθώς και από το χώρο της ένδυσης οι αλυσίδες της ισπανικής Inditex, με ναυαρχίδα τη Ζara, που προσφέρουν τις υπηρεσίες click in store και με click away. Ανοιχτά θα είναι επίσης όλα τα καταστήματα Jumbo. Η εταιρεία προειδοποιεί ότι τα ραντεβού εντός του καταστήματος δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 30 λεπτά. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα της αλυσίδας σε Σπάτα, Μαρούσι (Avenue), Ίλιον (Escape center), Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Με click away λειτουργούν τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Αεροδρόμιο, Κηφισό και Λάρισα, (ΙΚΕΑ Ιωάννινα από 6/4) αλλά και τα κέντρα παραγγελιών και παραλαβών της αλυσίδας σε Καλαμάτα, Ρόδο, Χανιά και Ηράκλειο ενώ επιπλέον του click away θα προσφέρεται και υπηρεσία click inside στους πελάτες του ΙΚΕΑ Πειραιά και των κέντρων παραγγελιών και παραλαβών (εκτός από το IKEA Πάτρας). Το κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης και το κέντρο παραγγελιών και παραλαβών ΙΚΕΑ της Πάτρας παραμένουν προσωρινά κλειστά.

Στα πολυκαταστήματα υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες λόγω της σύγχυσης που προκάλεσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ενημέρωναν ότι τα malls και τα πολυκαταστήματα δεν θα ανοίξουν – αναφέροντας ως παράδειγμα το attica – αλλά η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου άναβε πράσινο φως για τη λειτουργία τους με τη μέθοδο click away αφήνοντας παράλληλα περιθώρια ερμηνειών. Σε κάθε περίπτωση, με τον περιορισμό των 20 ατόμων ανά κατάστημα, η λειτουργία τέτοιου μεγέθους εμπορικών χώρων φαντάζει παράδοξη. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα ορισμένα πολυκαταστήματα όπως notos galleries και Hondos Center θα λειτουργούν και με τη μέθοδο click inside, της επίσκεψης στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Σχετική ενημέρωση παρείχαν άλλωστε στην πελατεία τους από χθες. Αντίθετα, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αποφασίσει αλλαγή στρατηγικής από την ηλεκτρονική/τηλεφωνική εξυπηρέτηση (call to shop) των πελατών της η αλυσίδα πολυκαταστημάτων attica.

Εντωμεταξύ, σήμερα το ενδιαφέρον εστιάζεται στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο, με έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας, την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών αλλά και την έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα.