Λιανεμπόριο και βιομηχανία οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Λιανεμπόριο και βιομηχανία οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτάθηκε από την προηγούμενη Πέμπτη 16/2 στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security, ενώ ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι εφαρμόζεται στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, που απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (και θα ακολουθήσουν η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ, ο τουρισμός και η εστίαση). Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς «σκανάρουν» την κάρτα τους (η οποία μπορεί να είναι τυπωμένη ή συνηθέστερα μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο) κατά την είσοδό τους στην εργασία και την αποχώρησή τους και η δήλωση έναρξης/ λήξης μεταδίδεται αυτόματα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα επεκταθεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία από τις αρχές του 2024.

«Το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία θα είναι οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στις αρχές του 2024», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια σημερινής του επίσκεψης σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που εφαρμόζεται ήδη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, από τις αρχές του 2024, το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα επεκταθεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία, ενώ ο τελευταίος κλάδος που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί είναι η εστίαση και ο τουρισμός.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα θέτει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους των κλάδων, για να εκδοθεί ο οδηγός για τη χρήση της για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι θα εκδοθούν επίσης οδηγοί που θα αφορούν τη χρήση της από τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται εξ αποστάσεως (με τηλεργασία), αλλά και από όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, με την καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα επιτευχθεί ο στόχος για την καταπολέμηση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εργαζομένων και της επιχείρησης τόνισαν τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: