Βιομηχανία: Πέντε δείκτες που επιβεβαιώνουν ανθεκτικότητα και τρεις κρίσιμες παρεμβάσεις

Βιομηχανία: Πέντε δείκτες που επιβεβαιώνουν ανθεκτικότητα και τρεις κρίσιμες παρεμβάσεις
pexels Photo: pixabay.com
Ο φόβος για αύξηση του ενεργειακού κόστους και η πορεία κόντρα στις προκλήσεις. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Απειλή για την ελληνική βιομηχανία, που παραμένει ανθεκτική παρά την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας που επηρεάζει τη δραστηριότητά της, αποτελούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς αναδύουν αβεβαιότητες, ειδικά για το ενεργειακό κόστος.

Τα μηνύματα από την βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, τις επιχειρηματικές προσδοκίες είναι ενθαρρυντικά της ανθεκτικότητας του βιομηχανικού τομέα της χώρας ενώ ακόμη και το κόστος άρχισε να αποκλιμακώνεται από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο ο πόλεμος στη Γάζα δημιούργησε νέες σκιές στον επιχειρηματικό ορίζοντα ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά του ΣΕΒ που ζήτησε παρεμβάσεις από την κυβέρνηση για διασφάλιση προβλέψιμου και ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας, το οποίο παρά την περιστασιακή μείωσή του, παραμένει και αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Για να αποφευχθεί η συρρίκνωση παραγωγικών δραστηριοτήτων και η απώλεια θέσεων εργασίας σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ανησυχίες για ανατροπές στις τιμές ενέργειας διεθνώς, απαιτούνται μέτρα, υπέρ των οποίων επιχειρηματολόγησε η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο σε συνάντηση που είχε χθες με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου. 

Στις 3 επείγουσες παρεμβάσεις βραχυ-μεσοπρόθεσμου ορίζοντα που ζήτησε ο ΣΕΒ περιλαμβάνονται: α) η συγκράτηση του κόστους ενέργειας μέσα από μηχανισμούς όπως το πλαίσιο αντιστάθμισης εκπομπών CO2, το καθεστώτος χρεώσεων χρήσης συστήματος (ΑΔΜΗΕ) και δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και τα πράσινα PPAs, β) η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και γ) η άρση της επιβολής “τέλους διέλευσης” φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία. 

https://www.fortunegreece.com/article/sinantisi-sev-me-skilakaki-oi-protaseis-tou-sindesmou-gia-tin-energeia/ 

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης, ενεργοποιείται κοινή Ομάδα Εργασίας, μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Επιτροπής  Ενέργειας του ΣΕΒ που θα επεξεργαστεί περαιτέρω τα θέματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναδυόμενοι κίνδυνοι που υπονομεύουν την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξάλλου, η πορεία των βραχυπρόθεσμων δεικτών οικονομικής συγκυρίας  παρά τις πιέσεις σε ορισμένους τομείς λόγω της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας βελτιώνεται σταθερά. Ενδεικτά στοιχεία για 5 δείκτες αντλούμε από ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank:

1-Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε πτώση σε ετήσια βάση τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος: -3,2%, Ιούλιος: -2%, Αύγουστος: -0,6%) αλλά συγκρίνεται με τους υψηλούς θετικούς ρυθμούς των αντίστοιχων μηνών του 2022 (Ιούνιος: 9,7%, Ιούλιος: 7,2%, Αύγουστος: 5,5%). Συνολικά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,8%, σε αντίθεση με ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπου καταγράφηκε μείωση των αντίστοιχων δεικτών. Σε επιμέρους τομείς, η παραγωγή αυξήθηκε στο οκτάμηνο κατά 4% στη μεταποίηση και 7,9% στα ορυχεία-λατομεία ενώ μειώθηκε κατά 11,5% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κατά 0,7% στην παροχή νερού.

2-Ο Δείκτης των Υπευθύνων για τις Προμήθειες στη Μεταποίηση (Purchasing Managers’ Indicator- PMI) υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 50,3 μονάδες. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2023 αλλά παραμένει πάνω από τις 50 μονάδες, όριο που σηματοδοτεί ότι οι λειτουργικές συνθήκες του κλάδου βελτιώνονται, ενώ στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχοι δείκτες βρίσκονται κάτω από αυτό το επίπεδο. Η υποχώρηση του δείκτη στην Ελλάδα αποδίδεται στην εξασθένηση της ζήτησης τόσο από το εσωτερικό -με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μας να έχουν αρνητική επίδραση- όσο και από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι νέες παραγγελίες να αυξηθούν οριακά σε σχέση με τον Αύγουστο και να επιβραδυνθεί η αύξηση της παραγωγής. Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη, η υποχώρηση του Δείκτη PMI στη μεταποίηση αποδίδεται στη μεγάλη πτώση των νέων παραγγελιών, με τον ρυθμό μείωσης μάλιστα, σύμφωνα με την S&P Global, να είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της έρευνας. Σε όλα τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην έρευνα καταγράφηκε υποχώρηση του δείκτη σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με τους επιμέρους δείκτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα μηνών.

3-Οι εξαγωγές της βιομηχανίας, που αποτελούν σταθερά πάνω από το 80% των ελληνικών εξαγωγών αγαθών (Ιούλιος 2023: 88%), μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 5,6% σε ετήσια βάση ενώ τον Αύγουστο οι συνολικές εξαγωγές αγαθών της χώρας μειώθηκαν κατά 24,5%, με τις εξαγωγές εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών να καταγράφουν ηπιότερη μείωση, 14,3%. Σωρευτικά, στο οκτάμηνο οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,7% ενώ οι εξαγωγές εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 2,4%. Το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι εξαγωγές αγαθών είχαν αυξηθεί 43,3% λόγω και της αύξησης των τιμών τις ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι προσδοκίες των επιχειρηματιών του βιομηχανικού τομέα ως προς την πορεία των εξαγωγών τους επόμενους μήνες παρέμειναν έντονα θετικές το τρίτο τρίμηνο του έτους (14 μονάδες, έναντι 12 μονάδες, το δεύτερο τρίμηνο του 2023), σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που ήταν αρνητικές (-2 μονάδες από 5 μονάδες, το δεύτερο τρίμηνο του 2023).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4-Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία πέρασε σε αρνητικό έδαφος, τον Σεπτέμβριο (-1 μονάδα), για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022. Ο βασικός παράγοντας για την επιδείνωση του δείκτη ήταν η σημαντική μείωση του ισοζυγίου απαντήσεων που αφορά στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής του επόμενους 3-4 μήνες, ενώ πτώση κατέγραψε και το ισοζύγιο απαντήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερος τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με της Ελλάδας, καθώς διαμορφώθηκε στις -9 μονάδες.

5-Το κόστος για τις ελληνικές βιομηχανίες σταδιακά μειώνεται, έπειτα από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις τους προηγούμενου έτους. Το τελευταίο αντανακλάται στην εξέλιξη του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, ο οποίος καταγράφει πτώση, από τον Φεβρουάριο και μετά. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του δείκτη διαμορφώθηκε σε -14,6% τον Αύγουστο, έναντι αύξησης 32% τον ίδιο μήνα πέρυσι και -13,7% στην Ευρωζώνη.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ταξιδιωτικές αφίξεις και εισπράξεις, στο οκτάμηνο κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά 18,4% και 15,3% αντίστοιχα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση και τις αντίστοιχες εισπράξεις από χώρες της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 10% αμφότερες, ενώ ξεπέρασαν τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019 κατά περίπου 15%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: