Λιανεμπόριο: «Σπριντ» για 1,5 δισ. ευρώ εορταστικού τζίρου

Λιανεμπόριο: «Σπριντ» για 1,5 δισ. ευρώ εορταστικού τζίρου
Κόσμος περιμένει να παράλαβει παραγγελία σε κατάστημα στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας την παραμονή των Χριστουγέννων και ενώ είναι σε ισχύ τα μετρά περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποφυγη μετάδοσης του κορονοϊού, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σκληρός ανταγωνισμός και μάχη μεριδίων για τις εμπορικές επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες των γιορτών - Επιστρατεύονται όλα τα εργαλεία από click away μέχρι ταξί - Στο παρά πέντε παραδίδουν τα δώρα της Πρωτοχρονιάς τα courier - Εκτός μάχης η ΕΛΤΑ Courier.

Αγώνα δρόμου κάνουν τα επιτελεία των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου αυτή την εβδομάδα για να διαχειριστούν τις παραγγελίες – τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές- αξιοποιώντας το click away ως διέξοδο στα υπερφορτωμένα courier επιστρατεύοντας ακόμη και ταξί για να μην χάσουν πελάτες αλλά στο τέλος της μέρας το ταμείο είναι μείον, κατά μέσον όρο 60% σε σχέση με πέρυσι, καθώς είναι ζήτημα αν η αγορά θα καταφέρει να εισπράξει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις επιχειρηματιών που αυτή την περίοδο πραγματοποιούν πάνω από το 50-60% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, η αγορά «ποντάρει» φέτος στο 1/3 του περσινού τζίρου.

Κατά την εκτίμηση του Σταύρου Καφούνη, πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), ο εορταστικός τζίρος φέτος θα φτάσει περίπου στο 30% του περσινού, η αξία του οποίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), ανήλθε πέρυσι σε 3,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή ο πήχης έχει μπει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι μάλλον θα επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, με τις μεγάλες αλυσίδες να αποσπούν τη μερίδα του λέοντος της online πίτας αλλά και τους μικρούς παίκτες να παίρνουν μερίδια από τα μεγάλα καταστήματα, καθώς επέδειξαν αντανακλαστικά στις «διακοπές» των e-shops και των μεταφορικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, που επικαλείται στοιχεία της Ελλ.Στατ., οι διασωθέντες της λιανικής τη φετινή χρονιά και κατά συνέπεια στην εορταστική αγορά, είναι η λιανική τροφίμων και φαρμακευτικών ειδών με αύξηση 4%, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών με 10% και γενικότερα οι online πωλήσεις με επιπλέον αύξηση 15%. Οι πληγέντες είναι πάνω από 40 κλάδοι του λιανεμπορίου, με μεγάλους χαμένους τα καταστήματα πώλησης ρολογιών και κοσμημάτων με -47%, καλλυντικών με -37%, ένδυσης με -30%, υπόδησης με -29%, επίπλων και ειδών οικιακής χρήσης με -19%. Ειδικότερα για το click away οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η λειτουργία του επέτρεψε στις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν από 5% έως το πολύ 20% του περυσινού ημερήσιου τζίρου τους.

Οι παραπάνω επιδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές από μεγάλη μερίδα της αγοράς δεδομένων των συνθηκών. Ας σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος των παραγγελιών διεκπεραιώθηκε αλλά υπάρχουν ακόμη πακέτα καθ’ οδόν, καθώς οι μεταφορικές παρά τις επενδύσεις που έκαναν μετά το πρώτο lockdown εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικό φόρτο εργασίας.

Νέες τάσεις

Εξάλλου, η πανδημία άλλαξε άρδην το τοπίο στο ηλεκτρονικό εμπόριο ενώ οι νέες καταναλωτικές τάσεις δεν προβλέπεται να αλλάξουν δραματικά μετά την έξοδο από την υγειονομική κρίση. Οι μισοί καταναλωτές παραδέχονται ότι η πανδημία άλλαξε σημαντικά την αγοραστική του συμπεριφορά ενώ σε σχέση με την περίοδο προ Covid-19 το 77% των καταναλωτών αγοράζουν περισσότερο online, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Κραταιόν Συμβουλευτική υπό την αιγίδα του Greca (Greek Ecommerce Association). Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 16% των καταναλωτών ψώνισαν για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου όταν ξεκίνησε η πανδημία ενώ παρατηρείται αύξηση της συχνότητας των αγορών μέσω διαδικτύου κατά μέσο όρο 6,4% σε όλους τους κλάδους με το 60% των καταναλωτών να δηλώνει διατεθειμένο να συνεχίσει να αγοράζει online όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Υπέρμετρη ζήτηση υπηρεσιών ταχυμεταφορών

Οι νέες τάσεις δοκιμάζουν τις αντοχές των μεταφορικών εταιρειών, με ενδεικτική την περίπτωση της ΕΛΤΑ Courier που όπως ανακοίνωσε, παρά την έγκαιρη προετοιμασία της – με αύξηση των τετραγωνικών μέτρων στα Κέντρα Διαλογής, εκτεταμένες προσλήψεις προσωπικού, αύξηση του στόλου, επέκταση του Δικτύου με νέα σημεία εξυπηρέτησης, τροποποιήσεις στην παραγωγική διαδικασία για εξοικονόμηση χρόνου, νέες προμήθειες, συνεργασίες με άλλες εταιρείες κ.α. – αδυνατεί να ανταποκριθεί στην μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η σταδιακή εξομάλυνση της λειτουργίας του δικτύου της, προχωρά σε διακοπή παραλαβών από σήμερα, 28.12.20 έως και την Παρασκευή 8.01.21.

Μεροκάματο για τα ταξί

Η μεγάλη ζήτηση έχει βάλει στη μάχη πιο δυναμικά τα ταξί. Ήδη από το πρώτο lockdown εταιρείες ταξί ανέπτυξαν συνεργασίες με δίκτυα λιανεμπόρων ενώ πλέον, με το δεύτερο κύμα περιοριστικών μέτρων ο κλάδος ενεργοποιήθηκε πιο δραστικά. Ας σημειωθεί ότι υπήρχε ήδη δυνατότητα διακίνησης ασυνόδευτων δεμάτων συγκεκριμένων προδιαγραφών. Πλέον αυτή η υπηρεσία έχει επεκταθεί μιας και τα ταξί προσφέρουν δυνατότητα παράδοσης ακόμη και αυθημερόν ενώ ταυτόχρονα οι επαγγελματίες, που πλήττονται από την κρίση λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, εξασφαλίζουν πρόσθετο εισόδημα, έστω και μικρό, ισοσκελίζοντας τουλάχιστον τα έξοδα συντήρησης των οχημάτων τους.