Lidl Ελλάς: Λιγότερο πλαστικό, καλύτερο περιβάλλον

Lidl Ελλάς: Λιγότερο πλαστικό, καλύτερο περιβάλλον
Το πρόγραμμα REset Plastic της Lidl φιλοδοξεί να αλλάξει εντελώς το μέλλον στο λιανεμπόριο.

Με το όραµα «λιγότερο πλαστικό- κλειστοι κύκλοι πρώτων υλών» η Lidl Ελλάς και ο Όµιλος Schwarz αποβάλλουν από τα ράφια τα πλαστικά µίας χρήσης και µειώνουν σηµαντικά τη χρήση τους, επενδύοντας σε νέες, καινοτόµες λύσεις για την ποιότητα, τη φρεσκάδα και τη διάρκεια ζωής των τροφίµων.

Μέσω του προγράµµατος REset Plastic, η Lidl Ελλάς από το τέλος του 2019 αποτέλεσε την πρώτη επιχείρηση οργανωµένου λιανεµπορίου τροφίµων στην Ελλάδα που απέσυρε οριστικά από τα καταστήµατά της τα πλαστικά µίας χρήσης. Δέσµευσή της είναι να µειώσει ως το 2025 κατά 20% το πλαστικό και να καταστήσει το 100% των συσκευασιών των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο µέγιστο βαθµό ανακυκλώσιµες.

Για να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, η Lidl Ελλάς και ο Όµιλος Schwarz προχωρούν στον επανασχεδιασµό των προϊόντων και της συσκευασίας τους. Όπως είναι γνωστό, το πλαστικό αποτελεί ένα µεγάλο µέρος της διαδικασίας αποθήκευσης, µεταφοράς και διατήρησης των τροφίµων. Εποµένως, το νέο αυτό εγχείρηµα περιλαµβάνει µια σειρά από παρεµβάσεις οι οποίες εξασφαλίζουν τη χρήση πλήρως ανακυκλώσιµων συσκευασιών και ανακυκλωµένων υλικών, ακολουθώντας τις σύγχρονες αρχές που διέπουν την κυκλική οικονοµία. Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής, και απαιτεί σηµαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η Lidl Ελλάς έχει αποδείξει τη δέσµευσή της στους φιλόδοξους αυτούς στόχους µε την υπογραφή της στην Παγκόσµια Δέσµευση της Νέας Πλαστικής Οικονοµίας του Ιδρύµατος Ellen MacArthur, η οποία αποτελεί ισχυρό αποτύπωµα του οράµατός της για µια παγκόσµια λειτουργική κυκλική οικονοµία.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η νέα συσκευασία έτοιµων φαγητών ιδιωτικής ετικέτας «Chef Select». Η Lidl Ελλάς µείωσε στα παραδοσιακά ελληνικά έτοιµα γεύµατα «Chef Select» το πλαστικό του περιέκτη, εξασφαλίζοντας µε αυτόν τον τρόπο συνολική µείωση πλαστικού κατά 43,24% ανά συσκευασία. Επιπλέον, απέσυρε οριστικά τις πλαστικές σακούλες µιας χρήσης 4 λεπτών και τις αντικατέστησε µε µια νέα ανθεκτικότερη σακούλα πολλαπλών χρήσεων, η οποία αποτελείται κατά 80% από ανακυκλωµένα υλικά και είναι 100% ανακυκλώσιµη. Παράλληλα, η Lidl Ελλάς συλλέγει, διανέµει και ανακυκλώνει όλες τις πρώτες ύλες που χρησιµοποιεί και σε συνεργασία µε τους οργανισµούς «Project Stop» και «One Earth – One Ocean e.V.» πραγµατοποιεί δράσεις σε τοπικό επίπεδο για τον καθαρισµό και την προστασία θαλασσών και ποταµών από τα πλαστικά απορρίµµατα.

 

Ξεχωριστές Παρεμβάσεις σε Τοπικές Κοινωνίες

Μέσω της καµπάνιας «Plastic Free Santorini», η Lidl Ελλάς σε συνεργασία µε το Υπουργείο Τουρισµού και τον Δήµο Σαντορίνης έθεσε ως στόχο να ανακηρύξει το κυκλαδίτικο νησί ως έναν τόπο µε ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες µέσω µιας πρωτότυπης, εναλλακτικής τουριστικής καµπάνιας. Η καµπάνια αυτή περιλαµβάνει ειδικά διαµορφωµένη επικοινωνία σε σηµεία υψηλής τουριστικής κίνησης καθώς και στο διαδίκτυο, ενώ σε δεύτερη φάση θα περάσει στην προώθηση εκπαιδευτικών προγραµµάτων και σε άµεσες παρεµβάσεις στις παραλίες σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Λασκαρίδη.

Επιπλέον, η Lidl Ελλάς ανέλαβε για µία ακόµη φορά να καλύψει µέρος των εξόδων για τον καθαρισµό του Θερµαϊκού κόλπου από το ειδικά διαµορφωµένο αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» της North Aegean Slops Α.Ε. Η εταιρεία στήριξε την προσπάθεια του Υφυπουργείου Μακεδονίας- Θράκης για την αποµάκρυνση των επιπλεόντων απορριµµάτων, του φυτοπλαγκτόν και της κόκκινης παλίρροιας που επιβαρύνουν τον παραλιακό άξονα της Θεσσαλονίκης.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις της Lidl Ελλάς δεν σταµατούν εδώ. Ο µαραθώνιος καινοτοµίας SUP Free hackathon και ένας πεντάµηνος κύκλος υποστήριξης των λύσεων που θα προταθούν, αποτελούν την πρώτη δράση ανοιχτής καινοτοµίας στο πλαίσιο της εθνικής καµπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης». Στόχο της είναι να ενεργοποιήσει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις για τη δηµιουργία πρωτότυπων εφαρµογών και λύσεων που αξιοποιούν την τεχνολογία για να συµβάλλουν σε µια καθηµερινότητα χωρίς πλαστικά µίας χρήσης. Η δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών που αφορούν την ανοιχτή καινοτοµία.

Με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, το εργαστήριο SUP Free Innovation Lab στοχεύει στην προώθηση νέων αναπτυσσόµενων τεχνολογιών (disrupting technologies) σε θέµατα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί η συνεργασία της Lidl Ελλάς µε την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η πρωτότυπη αυτή σύµπραξη παρουσίασε την παράσταση Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι µε έναν έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο. Θέµατα όπως η µείωση του πλαστικού, η ανακύκλωση και η κυκλική οικονοµία ζωντανεύουν στη σκηνή του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος. Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της παράστασης, ενώ είδη µιας χρήσης µεταµορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούµια.​

H Lidl Ελλάς στοχεύει σε 20% λιγότερο πλαστικό ως το 2025.​

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα REset Plastic ​θα βρείτε εδώ: lidl.gr/plastic​