Λίγος καπνός ακόμη;

Λίγος καπνός ακόμη;
Photo:

Γιατί η επικεφαλής του ΠOΥ δεν είδε και τόσο θετικά την επένδυση της Philip Morris στην Ελλάδα.

Η Philip Morris έχει έμπρακτα και επανειλημμένα στηρίξει την ελληνική οικονομία, πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, που αυτή δείχνει να καρκινοβατεί. Σύμφωνα με στοιχεία της πολυεθνικής την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις της στην χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Μόνο μέσα στο 2013 υπήρξαν δύο σημαντικές κινήσεις. Αρχικά η συμφωνία για αύξηση προμήθειας της Philip Morris με ελληνικά καπνά κατά 20% σε σχέση με την περασμένη τριετία και στα τέλη του Αυγούστου η ανακοίνωση της μετατροπής των αποθηκών της «Παπαστράτος» στο Αγρίνιο σε logistics hub (κεντρική αποθήκη και κέντρο διανομής) για την Ευρώπη για καπνά ανατολικού τύπου.

Διαβάστε σχετικά: «Μεγάλη, ουσιαστική και συμβολική επένδυση» της Philip Morris

Όπως είχε αναφέρει τότε η διοίκηση της Philip Morris οι αποθήκες του Αγρινίου θα αποτελέσουν το μοναδικό ιδιόκτητο logistics hub της Philip Morris International στην Ευρώπη και εκεί θα αποθηκεύονται καπνά ανατολικού τύπου προερχόμενα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα οποία στη συνέχεια θα διακινούνται προς εργοστάσια της εταιρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η τελευταία αυτή επένδυση σχολιάσθηκε δυσμενώς από την Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία από το βήμα διεθνούς φόρουμ στο Δελχί, τον περασμένο μήνα, άφησε σαφή υπονοούμενα για δράση του λόμπι του καπνού στην χώρα μας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ακεραιότητα της Ελλάδας – σ.σ. ως προς την στάση της στο αντικαπνιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο – δοκιμάζεται όταν σε μία χώρα με οικονομικά προβλήματα δημιουργούνται τέτοιους είδους επενδύσεις.

To Fortunegreece.com ζήτησε από τους εκπροσώπους της Philip Morris στην Ελλάδα να σχολιάσουν την συγκεκριμένη τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όμως αρνήθηκαν να πάρουν θέση και μας παρέπεμψαν σε Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εταιρεία το οποίο όμως σχολίαζε την τοποθέτηση της κα. Τσαν ως προς την δράση του «λόμπι του καπνού» στις Βρυξέλλες.

Δείτε το δελτίου τύπου της εταιρείας εδώ

Ο ΠΟΥ δεν είναι ο μόνος που θέτει υπό αμφισβήτηση την «ακεραιότητα» της Ελλάδας στο θέμα της αντικαπνιστικής πολιτικής. Βολές δέχθηκε η χώρα μας και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Υγείας της Λιθουανίας, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το διάστημα, Βιτένις Αντριουκαϊτις σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βίλνιους πριν από μερικές εβδομάδες ανέφερε ότι η καθυστέρηση στην ψήφιση – ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο και τελικά μεταφέρθηκε στον Οκτώβριο – ήταν αποτέλεσμα της πίεσης της καπνοβιομηχανίας. Ως απώτερο στόχο της βιομηχανίας του καπνού έβλεπε την μετακύλιση της ψήφισης στην ελληνική προεδρία την οποία ο υπουργός της Λιθουανίας χαρακτήρισε ως «πιο φιλική προς τον καπνό».