Λιγότερα κατά 400.000 τα δωρεάν εισιτήρια για διακοπές

Λιγότερα κατά 400.000 τα δωρεάν εισιτήρια για διακοπές

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ξεκινάει φέτος την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015.

Το υπουργείο Εργασίας «πανηγυρίζει» για την εκπόνηση του καινούργιου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που απευθύνεται σε 120 χιλ. εργαζόμενους και ανέργους, με κόστος 10 εκατ. ευρώ, αλλά αποφεύγει να κάνει συγκρίσεις με το πρόσφατο παρελθόν, γιατί θα αποβούν εις βάρος του.

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr, το 2011, τελευταία χρονιά που το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), οι δικαιούχοι ανέρχονταν σε 570 χιλ άτομα και το κονδύλι που δαπανήθηκε έφτασε τα 82, 5 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι δικαιούχοι, την τελευταία χρονιά λειτουργίας του ΟΕΕ πριν καταργηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου τον Φεβρουάριο του 2012, ήταν σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι από ότι σήμερα, ενώ το κονδύλι που μπορούσε να εκταμιευτεί τότε, εν μέσω κρίσης, ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερο από το σημερινό, που υποτίθεται ότι η κρίση ολοκληρώνεται και η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Επίσης, μοιάζει με υποκριτικό σε μια περίοδο που η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 27%, που επίσημα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ ξεπερνούν το 1 εκατ. άτομα, το υπουργείο Εργασίας να εκφράζει την ικανοποίησή του για ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που θα καλύψει ένα πολύ μικρό μέρος δικαιούχων. Συνεπώς, η τοποθέτηση του υπουργού Γιάννη Βρούτση ότι «το κοινωνικό κράτος υπάρχει και ξαναχτίζεται σε υγιείς και στέρεες βάσεις», μάλλον καταρρίπτεται από τους ίδιους τους αριθμούς.

Σημειώνεται ότι τα κονδύλια του κοινωνικού τουρισμού, καταλήγουν σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, συνεπώς η μείωσή τους, έχει δραστικές αρνητικές συνέπειες και στα έσοδα των εγχώριων ξενοδοχειακών μονάδων.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr