Line Athens: Το απόλυτο zero waste bar που μάγεψε το αθηναϊκό κοινό

Line Athens: Το απόλυτο zero waste bar που μάγεψε το αθηναϊκό κοινό
Τα Πετράλωνα απέκτησαν ένα νέο ολοήμερο στέκι, που δεν μοιάζει σε τίποτα με τα παραδοσιακά wine bars της Αθήνας.

Μαγική συνταγή για να πετύχει κανείς στο επιχειρείν δεν υπάρχει, όμως η ιστορία έχει δείξει πως ξεχωρίζουν όσοι έχουν όραμα, προσφέρουν μια φρέσκια πρόταση στην αγορά και δεν σταματούν να εξελίσσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους, ακόμη και αν έχουν κερδίσει την αναγνώριση. Στον κλάδο της εστίασης, τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπό την έννοια ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για νεοεισερχόμενους. Όμως, όσο εύκολα μπαίνει κανείς στην αγορά τόσο δύσκολα παραμένει σε αυτή. Διότι δεν αρκεί να έχεις καλής ποιότητας πρώτες ύλες. Είναι απαραίτητο να έχεις φαντασία, ταυτότητα και να διακρίνεσαι για την καινοτομία σου.

Στην περίπτωση του Βασίλη Κυρίτση ισχύουν όλα τα παραπάνω, και εξηγεί το γιατί και τα δύο μπαρ του κατάφεραν να μπουν στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου, στη λίστα World’s 50 Best Bars. Η αρχή έγινε το 2014, όταν μαζί με τους Λευτέρη Γεωργακόπουλο, Θάνο Τσουνάκα, Γιώργο Καίσαρη και Νίκο Μπάκουλη έκανε το επιχειρηματικό του ντεμπούτο με το Clumsies, το οποίο αναβάθμισε τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας χάρη στο ιδιαίτερο concept και τα πρωτότυπα ποτά που προσέφερε. Έχοντας αποκτήσει εμπειρία, τεχνογνωσία και φανατικό κοινό, προχώρησε στο επόμενο βήμα με τη δημιουργία του Line Athens, στο οποίο «συνεργοί» είναι ο Νίκος Μπάκουλης και ο συνδημιουργός της Three Cents, Δημήτρης Νταφόπουλος.

Η φιλοσοφία γύρω από το Line βασίζεται στη βιωσιμότητα, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τις συνέργειες, κάτι που συναντά κανείς σε μπαρ του εξωτερικού τα οποία δραστηριοποιούνται σε ώριμες αγορές, όσον αφορά την περιβαλλοντική και τη zero waste κουλτούρα που έχουν υιοθετήσει.

Βασίλης Κυρίτσης, Δημήτρης Νταφόπουλος και Νίκος Μπάκουλης έφεραν με το Line Athens μια εναλλακτική πρόταση για όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα γύρω από το κρασί.
Βασίλης Κυρίτσης, Δημήτρης Νταφόπουλος και Νίκος Μπάκουλης έφεραν με το Line Athens μια εναλλακτική πρόταση για όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα γύρω από το κρασί.

«Έπειτα από 8 χρόνια αναζήτησης, ταξιδιών, σεμιναρίων και ανταλλαγής ιδεών με διάφορους ανθρώπους καταλήξαμε στη δημιουργία του Line. Το αποτέλεσμα που θέλαμε να πετύχουμε ήταν να παρουσιάσουμε στο αθηναϊκό κοινό ένα ώριμο project, γεμάτο με τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει ο καθένας μας. Σίγουρα το προϊόντα μας δίνουν το κάτι παραπάνω στις γευστικές εμπειρίες των καταναλωτών» αναφέρει στο Fortune ο Βασίλης, ο οποίος, αν και σπούδασε νοσηλευτική, επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την εστίαση από την εποχή που ήταν φοιτητής.

Εξηγεί πως η βασική προτεραιότητα ήταν η κάλυψη της ανάγκης που λέγεται «βιωσιμότητα». Άλλωστε προηγήθηκε η πανδημία, η οποία έφερε στην επιφάνεια νέα δεδομένα και όλοι κληθήκαμε να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο που ζούμε και διασκεδάζουμε, επενδύοντας στην ποιότητα και στηρίζοντας brands που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Βασικός πυλώνας της σκέψης της διοίκησης του Line ήταν η δόμηση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τη δουλειά των ίδιων των επιχειρηματιών, τους εργαζόμενους και τον κόσμο. Όλα τα προϊόντα προκύπτουν από τη ζύμωση και τη συντήρηση, και δημιουργούν, με τη σειρά τους, νέα προϊόντα, τα οποία δεν θα μοιάζουν «ξένα» στους πελάτες.

Το μαγαζί ξεχωρίζει για τον urban χαρακτήρα του, τον φυσικό φωτισμό του και την αρχιτεκτονική του. Το κτίριο είναι ψηλοτάβανο, κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν έχει υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι και αντιστρόφως τον χειμώνα έχει λιγότερο κρύο σε σχέση με ένα άλλο μαγαζί.

«Ξεκινώντας από το προσωπικό μας, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα στο οποίο κάποιος θα μπορεί να δει τον χώρο της εστίασης σαν μια ευκαιρία για ανάπτυξη και εξέλιξη. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε μοιάζει σημαντικά με τον αυτόν που λειτουργούν πολλές εταιρείες σε άλλους κλάδους. Στο κομμάτι των προϊόντων, η κυκλική χρησιμοποίηση των υλικών μας λειτουργεί δυναμικά και όλες οι ομάδες που εμπλέκονται στο concept ανταλλάζουν ιδέες, αλλά και υλικά, με σκοπό πάντα να δημιουργούμε καινούργιες τάσεις, όπως για παράδειγμα τα fruit why-ins μας, καθώς και νέες γευστικές εμπειρίες μέσω των συνεργιών μας» λέει ο Βασίλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα fruit wines, που τα ονομάζουν why-in, καθώς πρόκειται για λογοπαίγνιο για το τι βρίσκεται μέσα στη φιάλη που μοιάζει για κρασί, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι τα κρασιά δεν παράγονται από σταφύλι, αλλά από άλλα φρούτα, διατηρώντας, ωστόσο, την ίδια τεχνική που εφαρμόζεται στα παραδοσιακά κρασιά.

 

«Όπως συμβαίνει σε κάθε καινούργιο εγχείρημα, έτσι και το Line βρίσκει σιγά σιγά το κοινό του. Υπάρχουν βράδια που βλέπεις ότι όλα τα τραπέζια θα έχουν από ένα ποτήρι ή και παραπάνω why-in, και ο καθένας θα δοκιμάζει νέες γεύσεις. Σε κάποιους αρέσει, κάποιους τους παραξενεύει. Αυτή η αντίδραση σε καθετί καινούργιο είναι σημαντική, και εννοείται πως υπάρχει και ένα πιο παραδοσιακό κοινό που ακόμα απορρίπτει τη συγκεκριμένη πρόταση. Αυτή, όμως, είναι η μαγεία σε κάτι νέο που εμφανίζεται ξαφνικά στην αγορά».

Το κρασί που γίνεται από ρόδι έχει αρχίσει, σύμφωνα με τον Βασίλη, να γίνεται statement, όπως και η sparkling εκδοχή του σύκου. Το πιο σημαντικό για εκείνον είναι το γεγονός ότι δεν επαναπαύονται. Βελτιώνονται, πειραματίζονται και πλέον τολμούν αρκετά ιδιαίτερους συνδυασμούς. Όσο για το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, απαντά πως είναι απαιτητικός, αναζητά την ποιότητα και συνδυάζει τα δικά του βιώματα, τις δικές του γευστικές προτιμήσεις. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι ανοιχτός στα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται σε καθημερινή βάση από μαγαζιά στα οποία συχνάζει ή επισκέπτεται για πρώτη φορά.

Με την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και την αύξηση των πρώτων υλών να έχουν καταστεί «πονοκέφαλος» για τις επιχειρήσεις, ο Βασίλης και η ομάδα του καταστρώνουν σχέδια για το πώς θα κινηθούν την επόμενη μέρα. «Όλοι αυτοί οι απρόσμενοι παράγοντες εξελίσσονται σε αχίλλειο πτέρνα για την εστίαση. Τα κόστη ανεβαίνουν σε σύγκριση με τον μέσο όρο κατανάλωσης του κοινού. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρούμε τεράστιο πλεονέκτημα τις συνέργειες με διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι οι παραγωγοί μας. Φροντίζεις να αγοράζεις περισσότερο προϊόν και να εκμεταλλεύεσαι όλο το φάσμα του, με σκοπό να εξοικονομείς περισσότερο και για τις δυο πλευρές» καταλήγει.

Εστιάζοντας στα νέα trends που θα δούμε να κάνουν την εμφάνισή τους, σε παγκόσμιο επίπεδο, στον κλάδο της εστίασης, ο Βασίλης βλέπει ότι θα κινηθούν σε μια πιο «πράσινη» λογική. «Βιωσιμότητα σε όλους τους τομείς, zero waste φιλοσοφία σε υλικά, green products όσο περισσότερο γίνεται και low abv cocktails είναι κάποιες από τις τάσεις που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον».

1/6