Λινού: «Ναι» στον εμβολιασμό των παιδιών- «Αδύνατο να πετύχουμε συλλογική ανοσία αν συνεχίσουν να νοσούν»

Λινού: «Ναι» στον εμβολιασμό των παιδιών- «Αδύνατο να πετύχουμε συλλογική ανοσία αν συνεχίσουν να νοσούν»
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει εμβόλιο κατά του ιού N1H1, Αθήνα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009. Ξεκίνησε στα εμβολιακά κέντρα σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά της νέας γρίπης H1N1. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ερωτηθείσα αν τα παιδιά ηλικίας 12-18 ετών θα πρέπει αν εμβολιαστούν απάντησε καταφατικά.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ερωτηθείσα αν τα παιδιά ηλικίας 12-18 ετών θα πρέπει αν εμβολιαστούν απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι αυτό πρέπει να γίνει και για να προστατευτούν τα παιδιά, αλλά και γιατί δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία αν τα παιδιά συνεχίσουν να νοσούν.

Συμπλήρωσε, όμως, πως αυτό που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα παιδιά είναι να κάνουν κανονικά κι όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που χρειάζονται, γιατί λόγω του κορωνοϊού ο εμβολιασμός των παιδιών έχει μείνει πίσω.

Αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι η πανδημία είναι πιο ήπια, αλλά εξακολουθεί να είναι εδώ, καθώς πεθαίνουν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς τον μήνα.

Από την άλλη πλευρά, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρίσκεται συνεχώς κάτω από το 4%.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Σημειώνεται πως σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, την ώρα που και στη Γερμανία και τη Βρετανία το ίδιο ζήτημα έχει γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ως γνωστόν, την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών. Ωστόσο, πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε κινήσεις με βάση αυτή την απόφαση. Μόνο η Πολωνία και η Γερμανία – και αυτή έπειτα από τεράστιο σάλο στην κοινωνική γνώμη – θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο τους εμβολιασμούς στα παιδιά.

Η διστακτικότητα αυτή των χωρών – και της Ελλάδας – έγκειται στους εξής τέσσερις παράγοντες:

  • Δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων ακόμη για όλους τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τους ανήλικους.
  • Τα παιδιά νοσούν ελαφρύτερα ή ασυμπτωματικά από τον κορωνοϊό, οπότε δεν κρίνεται αναγκαίο να εμβολιαστούν άμεσα.
  • Περισσότερο φαίνεται να ωφελούνται οι ενήλικοι από τον εμβολιασμό των ανηλίκων παρά οι ίδιοι οι ανήλικοι.
  • Αν και έχουν γίνει ενθαρρυντικές μελέτες με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna σε παιδιά, αυτές είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν ξέρουμε τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά τα εμβόλια στα παιδιά.