Μεγάλος νικητής των τουρκικών εκλογών ο Ερντογάν

Μεγάλος νικητής των τουρκικών εκλογών ο Ερντογάν
epa10659403 An election official holds ballots of presidential candidates at a polling station in Ankara, Turkey, 28 May 2023. General elections had been held in Turkey on 14 May, where none of the candidates exceeded the 50 percent mark in the first round. The second round of presidential elections between Turkish President Recep Tayyip Erdogan and his challenger Kemal Kilicdaroglu, the leader of the opposition Republican People's Party (CHP), is held 28 May. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για πέμπτη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί την πολιτική κυριαρχία του στη χώρα.

Νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία αναδείχθηκε σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Σύμφωνα με καταμετρημένο τα 98,7% των ψήφων ο Ερντογάν έλαβε 52,1% και ο Κιλιτσντάρογλου 47,9%, με την συμμετοχή να φθάνει στο 85%.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη στην Αδριανούπολη, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Παρόλο που η Κυριακή ήταν μια βροχερή ημέρα στην Κωνσταντινούπολη οι οπαδοί του Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν με σημαίες και τραγούδια, ένα κλίμα που επικρατούσε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του λαού, δήλωσε ο Ερντογάν και ευχαρίστησε τους πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν.

Ο μόνος νικητής είναι η Τουρκία, τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρεί υπεύθυνο τον υποψήφιο Κιλιτσντάρογλου για τις κακές του επιδόσεις.

“Το έθνος μας μάς εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια”, δήλωσε από την οροφή ενός λεωφορείου που ήταν σταθμευμένο μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην οποία είχε συγκεντρωθεί ενθουσιώδες πλήθος.

“Θα τηρήσουμε όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε στον λαό”, τόνισε ο αρχηγός του κράτους δηλώνοντας ότι “κάθε εκλογή είναι μια αναγέννηση”.

“Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί στα κεκτημένα αυτού του έθνους”.

Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στο LIVE BLOG του Fortune Greece: