Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται πρωθυπουργός παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου , Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 6 το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

«Ο ελληνικός λαός μας έδωσε χθες εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα, θα την τηρήσουμε στο ακέραιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, και πρόσθεσε «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας».

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον περίμενε στην κορυφή της σκάλας ο απελθών πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε με ταχύ βήμα, αντάλλαξε σύντομη χειραψία για τους φωτογράφους με τον Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας τον συνόδευσε στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι μία διαδικασία που όπως επισήμανε χθες ο κ. Τσίπρας δεν είχε ακολουθηθεί το 2015 όταν έγινε εκείνος πρωθυπουργός αλλά δεν του παρέδωσε το Μαξίμου ο τότε προκάτοχός του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, στη 1:00 το μεσημέρι.

Στην ορκωμοσία του κ. Μητσοτάκη ήταν η οικογένειά του, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά του καθώς και οι στενοί του συνεργάτες.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στην εντολή που μας έδωσε ο Ελληνικός λαός και με πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης. Η δουλειά ξεκινά τώρα»: τα λόγια αυτά έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στην ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως έγινε γνωστό, στις 19:00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης της ΝΔ από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Μέχρι τώρα ο κ. Πέτσας ήταν διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνθεση του κυβερνητικού επιτελείου του έχει νέα αλλά και «δοκιμασμένα» στελέχη για το υπουργικό συμβούλιο, με τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίζει την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από περίπου δέκα χρόνια.

Αναλυτικότερα, η σύνθεση της κυβέρνησης σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες και τα επικρατέστερα σενάρια έχει ως εξής:

Υπουργός Ανάπτυξης: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργός Ενέργειας: Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας: Κυριάκος Πιερακάκης

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ή Άγγελος Συρίγος

Υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός Οικονομικών Σχέσεων: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργός Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος

Υπουργός Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης

Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας

Υπουργός Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας

Υπουργός Υγείας: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργός Ναυτιλίας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Υγείας: Κώστας Τσιάρας ή Βασίλης Κοντοτζαμάνης

Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης ή Παναγιώτης Τσακόγλου

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Στέλιος Πέτσας

Πρόεδρος της Βουλής: Κώστας Τασούλας

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, θα δοθεί στον κ. Μητσοτάκη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα επακολουθήσει, η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού.