Lobbying από τους τεχνολογικούς κολοσσούς στην Ουάσινγκτον: Η Amazon σπάει κάθε ρεκόρ

Lobbying από τους τεχνολογικούς κολοσσούς στην Ουάσινγκτον: Η Amazon σπάει κάθε ρεκόρ

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Κογκρέσου για τις δαπάνες των εταιρειών για την άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης.

Η Amazon.com Inc. έσπασε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο το ρεκόρ της για δαπάνες άσκησης επιρροής στους φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει μια σύμβαση cloud computing ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι δαπάνες για lobbying από άλλους τεχνολογικούς «γίγαντες» αυξήθηκαν επίσης, καθώς στελέχη από τη Google, το Facebook και το Twitter συρρέουν στην Ουάσινγκτον για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες για πολιτική μεροληψία στις πλατφόρμες τους που έχουν εξαπολύσει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι. Παράλληλα, καλούνται να αντιμετωπίσουν την απειλή της εντεινόμενης αντιμονοπωλιακής εποπτείας.

Η Amazon, η οποία έχει γιγαντώσει την άσκηση πίεσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι αντίπαλοί της τα τελευταία χρόνια, δαπάνησε 3,63 εκατ. δολάρια για τις προσπάθειές της κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Το προηγούμενο ρεκόρ της είχε σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με 3,47 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στο Κογκρέσο.

Εκτός από τις δαπάνες της Amazon, ο Σύνδεσμος Διαδικτύου (Internet Association) δαπάνησε 800.000 δολάρια – από 660.000 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο ήταν το προηγούμενο ρεκόρ δαπανών του για lobbying. Ο κλαδικός σύνδεσμος περιλαμβάνει ως μέλη τις Google, Facebook και Twitter, μεταξύ άλλων.

Η Google δαπάνησε για lobbying 5,46 εκατ. δολάρια – ποσό αυξημένο κατά 30% σε σχέση με τα 4,17 εκατ. δολάρια της ίδιας περιόδου πέρυσι. Στα τρία τρίμηνα πριν από την τρέχουσα περίοδο, ο «γίγαντας» της διαδικτυακής αναζήτησης αποτελεί την εταιρεία με τις υψηλότερες δαπάνες για άσκηση πίεσης, αν και ορισμένες κλαδικές ενώσεις και άλλες ομάδες δαπάνησαν περισσότερα. Μέχρι στιγμής φέτος, η Google έχει δαπανήσει σχεδόν 20% περισσότερο απ’ ό,τι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Το Facebook δαπάνησε για lobbying 2,82 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου, λίγο λιγότερα από τα 2,85 εκατ. δολάρια που ξόδεψε πριν από έναν χρόνο, ενώ το Twitter δαπάνησε 310.000 δολάρια – πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 120.000 δολάρια που ξόδεψε πριν από ένα χρόνο.

Δείτε ακόμη: Τζεφ Μπεζος: Να γιατί η Amazon μπορεί να αποτύχει