L’Oréal Hellas: Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε την ομορφιά που κινεί τον κόσμο και να προστατεύσουμε την ομορφιά του πλανήτη μας

L’Oréal Hellas: Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε την ομορφιά που κινεί τον κόσμο και να προστατεύσουμε την ομορφιά του πλανήτη μας
Ο Alex Davison, Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas, παρουσιάζει το «L’Oréal for the Future», τους φιλόδοξους στόχους της L’Oréal για τη βιωσιμότητα προς το 2030.

Η L’Oréal είναι η νούμερο ένα εταιρεία ομορφιάς στην Ελλάδα και παγκοσμίως, με 37 παγκόσμια brands στο χαρτοφυλάκιό της και περισσότερα από 15.000 προϊόντα σε όλα τα δίκτυα διανομής. Το μέγεθος και επομένως ο αντίκτυπός μας ως εταιρεία καθιστούν καθήκον να αποτελούμε υπόδειγμα βιώσιμης διαχείρισης σε όλες τις δραστηριότητές μας, με στόχο «να δημιουργούμε την ομορφιά που κινεί τον κόσμο». Η βιωσιμότητα είναι προτεραιότητά μας εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που έχει αναγνωριστεί από διεθνείς φορείς, όπως ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Carbon Disclosure Project. Παρ’ ολα αυτά, καθώς οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες έχουν δραματικά αυξηθεί, πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν.

Γι’ αυτό, το 2020 παρουσιάσαμε το «L’ Oréal for the Future», το παγκόσμιο πρόγραμμα βιωσιμότητας που θα αλλάξει ριζικά το σύνολο των δραστηριοτήτων μας, αλλά και αυτών του επιχειρηματικού μας οικοσυστήματος, δηλαδή των καταναλωτών, των προμηθευτών και των συνεργατών μας. Οι δεσμεύσεις μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από το κλίμα και το νερό έως τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους και όλα όσα χρειάζονται για να μην υπερβούμε τα επιστημονικώς καθορισμένα όρια αντοχής του πλανήτη ώστε να παραμείνει κατάλληλος για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Με βάση αυτή την επιστημονική προσέγγιση, και σε συνεργασία με ανεξάρτητους εξειδικευμένους φορείς, όπως η πρωτοβουλία για το κλίμα Science Based Targets initiative, καθορίσαμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για την περίοδο 2025-2030.

Μεταξύ άλλων, δεσμευτήκαμε ότι:

  • Μέχρι το 2025 όλες οι εγκαταστάσεις μας θα έχουν επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα (σήμερα το έχουν ήδη επιτύχει περισσότερες από τις μισές).
  • Μέχρι το 2030, το 100% (και το 50% έως το 2025) των πλαστικών στις συσκευασίες των προϊόντων μας θα προέρχονται από πηγές ανακυκλωμένες ή βιολογικής προέλευσης (21% σήμερα).
  • Μέχρι το 2030, το 95% των συστατικών στα προϊόντα μας θα είναι βιολογικής προέλευσης, ή από μέταλλα που υπάρχουν σε αφθονία ή από ανακύκλωση (60% σήμερα) (Όλες οι δεσμεύσεις μας παρουσιάζονται στο: www.loreal.com).
  • Τι ισχύει όμως στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούμαστε πάνω από 50 χρόνια; Εδώ θέτουμε επιπλέον τον φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε ακόμα ταχύτερα σε αυτό το πιο βιώσιμο μέλλον. Έχουμε πετύχει ήδη, 1,5 χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε δεσμευθεί, ουδετερότητα άνθρακα στο σύνολο των εγκαταστάσεών μας και 100% οικολογικό σχεδιασμό των προϊοντικών προθηκών (POS Displays) μας.

Σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό ΜΚΟ We4all συμβάλλουμε στην αποκατάσταση καμένων περιοχών στη χώρα. Από την έναρξη του προγράμματος έχουμε φυτέψει 12.000 δένδρα και στόχος μας είναι να φυτέψουμε ακόμα 6.000 το 2022. Για την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας μετατρέψαμε την ταράτσα των κεντρικών μας γραφείων σε ένα ειδικά μελετημένο πράσινο δώμα με πάνω από 40 είδη φυτών για την προσέλκυση αντίστοιχων εντόμων και πτηνών, δημιουργώντας κουλτούρα βιοποικιλότητας. Επόμενος στόχος μας είναι να συμπεριλάβουμε σε αυτό το ταξίδι τους συνεργάτες μας στη λιανική και τους προμηθευτές μας, και να βελτιώσουμε τα ποσοστά επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υλικών σε όλη την αλυσίδα αξίας μας.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά ήδη έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Τα αποτελέσματα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να γίνουν ορατά, όμως έχουμε την αίσθηση του κατεπείγοντος και συνείδηση της αποστολής μας. Ίσως εμπνεόμαστε και παίρνουμε ενέργεια από τους Αρχαίους Έλληνες και την Ιερή Ελιά. Στην αρχαιότητα, το σημαντικότερο εμπορεύσιμο αγαθό ήταν το ελαιόλαδο. Τα ελαιόδεντρα όμως χρειάζονται από 30 έως 40 χρόνια για να ωριμάσουν και να καρποφορήσουν. Επομένως, όταν οι αρχαίοι φύτευαν ελιές, το έκαναν για τις επόμενες γενιές. Έχουμε κι εμείς την ίδια θεώρηση. Με το βλέμμα στο μέλλον, το έργο μας σήμερα είναι για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Όπως, λοιπόν, οι αρχαίοι Έλληνες, ας είμαστε και εμείς καλοί πρόγονοι για τις επόμενες γενιές.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.