«Λουκέτο» σε 21.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο

«Λουκέτο» σε 21.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απειλούνται 52.000-55.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.

Σε δεύτερο κύκλο επιδείνωσης εισέρχεται η ελληνική οικονομία με τι πρώτες ενδείξεις για το 2016 να θυμίζουν έντονα την εικόνα που κυριαρχούσε το 2012. Η ειδοποιός διαφορά για πολίτες και επιχειρήσεις ανάμεσα στο σήμερα και τέσσερα χρόνια πριν είναι ότι πλέον τα βάρη έχουν συσσωρευθεί λόγω των πολλών ετών ύφεσης και οι αντοχές είναι εξαιρετικά μειωμένες.

Το οικονομικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα ης Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), χαρακτηρίζεται από έντονη απαισιοδοξία σε αντίθεση με ό,τι είχε καταγραφεί έναν χρόνο πριν, την εποχή της υπερβολικής απαισιοδοξίας και των μεγάλων προσδοκιών που είχε προκαλέσει η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 52,2% των ερωτηθέντων εξέφρασε φόβο για ενδεχόμενο «λουκέτο» της επιχείρησης κατά το επόμενο εξάμηνο, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2012 (53%). Έναν χρόνο πριν, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 32,9% ενώ ακόμη και τον Ιούλιο του 2015, λίγο μετά την επιβολή των capital control, το ποσοστό όσων προέβλεπαν «λουκέτο» στην επιχείρηση τους ήταν χαμηλότερο από σήμερα (46,3%).

Από την αναγωγή στον πραγματικό αριθμό επιχειρήσεων που διενεργεί το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της συνομοσπονδίας (ΙΜΕ/ ΓΣΕΒΕΕ) εκτιμάται ότι το προσεχές εξάμηνο θα προστεθούν 21.000 νέα «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα «λουκέτα» αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν δεν πρόκειται να προβούν σε επενδύσεις και είναι πιθανό να προχωρήσουν και σε μειώσεις προσωπικού οδηγεί στην πρόβλεψη ότι το επόμενο εξάμηνο θα χαθούν περί τις 52.000-55.000 θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων 14.000-18.000 θα πρόκειται για θέσεις μισθωτής εργασίας.

Πηγή: Η Καθημερινή