Μ. Σάλλας: Ευνοϊκή η συγκυρία για έξοδο της χώρας στις αγορές

Μ. Σάλλας: Ευνοϊκή η συγκυρία για έξοδο της χώρας στις αγορές

Για θετικές οικονομικές προοπτικές μετά τη συμφωνία με την τρόικα, μίλησε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς.

«Μια σειρά από γεγονότα, όπως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην εσωτερική αγορά και το εξωτερικό, η διαθέσιμη ρευστότητα για επενδύσεις από τις διεθνείς αγορές, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την οικονομία μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο Μιχάλης Σάλλας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς πρόσθεσε ότι τη δυναμική αυτής της συγκυρίας «θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να εξασφαλίσουμε τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της ελληνικής αγοράς, υγιών κλάδων και επιχειρήσεων που θα επωμισθούν το βάρος της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας».

«Παράλληλα με την επιμονή μας σε πολιτικές διατήρησης των δίδυμων πλεονασμάτων, δηλαδή του εξωτερικού ισοζυγίου και του δημοσιονομικού, καθώς και στις απαιτούμενες ενέργειες για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, οφείλουμε να κινηθούμε με ταχείς ρυθμούς και για την επανιδιωτικοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος», σημειώνει.

«Πιστεύω ότι η επανιδιωτικοποίηση όχι μόνο είναι εφικτή λόγω του ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά ότι είναι κυρίως αναγκαία διότι θα ελαφρύνει κατά 20-25 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος και θα επιταχύνει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές τόσο των τραπεζών και των επιχειρήσεων, όσο και του Δημοσίου με όρους πολύ πιο ανταγωνιστικούς. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε κινούνται οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες. Η επιτυχία των αυξήσεων θα επιβεβαιώσει, πιστεύω, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία. Τα μηνύματα είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά», καταλήγει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάστε ακόμη: 

Σάλλας: «Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικούς πρωταθλητές»

Σάλλας: «Έχει βελτιωθεί το κεφαλαιακό προφίλ των τραπεζών»