Μ. Σαπέν: Η συμφωνία θα δώσει οξυγόνο και ορατότητα

Μ. Σαπέν: Η συμφωνία θα δώσει οξυγόνο και ορατότητα

Η αποκατάσταση της εμπιστοχύνης είναι το κλειδί για τις επενδύσεις, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να εκφέρω γνώμη για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα φορολογικής πολιτικής. Εκείνο που μετράει είναι όλοι να καταβάλλουν τα οφειλόμενα σε φόρους, να αγωνιζόμαστε εναντίον όσων προσπαθούν να αποφύγουν τις κοινές προσπάθειες» τόνισε σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα μαζί με  τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

«Έχει ξεκινήσει μια σημαντική εργασία σε βάθος, στο πλαίσιο του προγράμματος με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και τη βελτίωση της συλλογής των φόρων. Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας. Η Γαλλία πρωτοστατεί στη βοήθεια προς την ελληνική διοίκηση.» Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η φορολογικής βελτιστοποίησης είναι άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να δουλέψουν όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ό,τι, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρέπει να χαλαρώσουν αλλά αντιθέτως πρέπει να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την ελληνική οικονομία και στις επενδύσεις που, επίσης, έχει ανάγκη η χώρα.

Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις επενδύσεις ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε «Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται και ότι η εμπιστοσύνη που αποκαταστάθηκε εδώ και έναν χρόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό.» σημειώνοντας πως το κλειδί για τις επενδύσεις είναι  η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Σε ερώτηση για τους πραγματικούς στόχους του προγράμματος που δείχνει να εξαντλείται στην δημοσιονομική αναπροσαρμογή και όχι τόσο στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επέφεραν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προσέλκυση επενδύσεων, ο Γάλλος υπουργός, απαντά «Στόχος του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας πρέπει να είναι να ξανασταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία με τρόπο διαρκή, αυτή είναι η δική μας ανάγνωση. Αυτός είναι και ο λόγος που η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι τόσο σημαντική : θα δώσει οξυγόνο και ορατότητα στις ελληνικές όπως και στις ευρωπαϊκές Αρχές, αλλά επίσης και κυρίως στους ελληνικούς και ξένους οικονομικούς παράγοντες. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί το κλειδί και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πέραν των κατατάξεων που μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος» και συμπήρωσε «Η Γαλλία, η διοίκησή της, οι επιχειρήσεις της είναι εδώ για να συνδράμουν την Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, για να επενδύσουν στην Ελλάδα και για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της» .

Σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο Μισέλ Σαπέν, δηλώνει πως είναι ρητή η δέσμευση των πιστωτών για αναδιάρθρωση μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018, και ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα μέσα από έναν συνδυασμό εργαλείων που δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα». Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και το πως θα έχει διαμοφωθεί το γενικότερο τοπίο στην Ελλάδα, σε δεύτερο χρόνο θα εκτιμηθεί σε ποιο επίπεδο και με ποια εργαλεία θα προχωρήσει η αναδιάρθωση του χρέους με τον Μισέλ Σαπέν να τονίζει ό,τι «η Γαλλία  θα μεριμνήσει».