Μ. Βάλς: Στόχος η ενίσχυση των σχέσεων Γαλλίας – Ελλάδας μέσω επενδύσεων

Μ. Βάλς: Στόχος η ενίσχυση των σχέσεων Γαλλίας – Ελλάδας μέσω επενδύσεων
Photo:

Επαφές του Γάλλου πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα για μεταρρυθμίσεις και προοπτικές οικονομικής συνεργασίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών  Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ, φθάνει σήμερα στην Αθήνα με σκοπό να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα ομόλογό του. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένη για την Γαλλία όπου τα συνδικάτα αντιδρούν με απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στις αλλαγές στον τομέα της απασχόλησης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση , ο Μάνουελ Βάλς επισκέπτεται την Αθήνα για να συζητήσει θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και το μεταναστευτικό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή αναφέρεται στην στήριξη που έχει παράσχει μέχρι σήμερα η γαλλική πλευρά στην Ελλάδα. Όπως τονίζει, από πέρυσι για την επίτευξη της συμφωνίας μέχρι και το τρίτο πρόγραμμα και το ζήτημα του χρέους, η Γαλλία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ελληνικών θέσεων. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική πλευρά αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει και προσδοκά σε εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μέσα από συνεργασίες και επενδύσεις στη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον των γαλλικών εταιρειών για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και για τομείς όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μεταφορών, του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού έρχεται να εκφράσει ο Μάνουελ Βάλς στον Αλέξη Τσίπρα και να θέσουν από κοινού και επί τάπητος τις προοπτικές σχετικών συνεργασιών.

Ο -ισπανικής καταγωγής- πρωθυπουργός της Γαλλίας, μιλά για το μεταναστευτικό εκπροσωπώντας περισσότερο τη στάση της ευρύτερης Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, παρά τη δική του ή της χώρας του. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ανάγκη για περαιτέρω φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβάνοντας και τις αφρικανικές χώρες διέλευσης- προέλευσης, στην χρηματική στήριξη των 700 εκ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα στα επόμενα τρία χρόνια από την Ε.Ε. αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που παρέχει η Γαλλία στην ελληνική πλευρά.

Ακόμη, ερωτώμενος για τις σκέψεις του σχετικά με το μέλλον του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, σημειώνει ότι η Ευρώπη γνωρίζει μια από τις πιο δύσκολες εποχές της καθώς διέπεται από μια γενικευμένη κρίση: τρομοκρατικές απειλές, μεταναστευτική κρίση, οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση, αγροτική κρίση, κίνδυνος διάλυσης με το βρετανικό δημοψήφισμα. Συμπληρώνει πως ο ρόλος της Ε.Ε πρέπει να επανανοηματοδοτηθεί προσαρμοσμένος στην σύγχρονη τάξη πραγμάτων αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις φιλοδοξίες της, τις αξίες της, την Ιστορία της, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή θέσης της στη διεθνή σκηνή.

Το πρόγραμμα του Μάνουελ Βάλς

Ο Γάλλος πρωθυπουργός και το επιτελείο του καταφθάνουν στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα όπου θα τους υποδεχτεί ο Προκόπης Παυλόπουλος. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα δειπνήσει με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών θα διεξαχθούν αύριο το πρωί.

Με τον Μανουέλ Βαλς θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στην πρεσβευτική κατοικία του Γάλλου πρέσβη.