«Μαχαίρι» στις υψηλές συντάξεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ λέει το Βερολίνο

«Μαχαίρι» στις υψηλές συντάξεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ λέει το Βερολίνο

Σε αναμονή για το EWG της Πέμπτης όπου και θα φανούν οι προθέσεις των δανειστών όσον αφορά τις συντάξεις και την εφαρμογή των αντιμέτρων.

Στη συνεδρίαση του EWG της Πέμπτης αναμένεται να καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους, ο οποίος θα κρίνει ποια αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με Tα Νέα, που επικαλούνται πληροφορίες από τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιες συντάξεις θεωρούνται «υψηλές» μετά το πετσόκομμα των συντάξεων όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια.

Ταυτόχρονα η γερμανική πλευρά φέρεται πως θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

«Ο συμβιβασμός θα πρέπει να έχει έξυπνο περιτύλιγμα», είπε στα Νέα υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, καθώς αποφάσεις που αφορούν αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας του ESM με την Ελλάδα περνούν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Διαβάστε ακόμη: Στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη ο Αλέξης Τσίπρας: «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού deja vu»