«Μάχη» για αντισηπτικά μαντήλια και αύξηση πωλήσεων σε μακαρόνια και ρύζι φέρνει ο κορωνοϊός

«Μάχη» για αντισηπτικά μαντήλια και αύξηση πωλήσεων σε μακαρόνια και ρύζι φέρνει ο κορωνοϊός
epa03554948 Virologists Lisa Oestereich (L) and Toni Rieger (R) work in the new Biological Security Level 4 laboratory of the Bernhard Nocht Institute for Tropical Medicine (BNI) in Hamburg, Germany, 25 January 2013. The new labroratory will contribute to the institute's reasearch on tropical diseases, including dangerous diseases such as Lassa fever, Marburg virus, Ebola fever and Leishmaniasis. EPA/CHRISTIAN CHARISIUS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επιχειρήσεις συνιστούν ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων υγιεινής, μετά τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Ξεπουλάνε τα αντισηπτικά προϊόντα (gel και μαντηλάκια χεριών), οι χειρουργικές μάσκες καθώς και βασικά αγαθά, όπως, όσπρια, ρύζια και ζυμαρικά, μετά την ανακοίνωση της είδησης για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Σε γνωστές αλυσίδες σουπερμάρκετ σημειώνεται ισχυρή ζήτηση για κάποια προϊόντα, που απειλεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Την τελευταία εβδομάδα καταναλωτές σπεύδουν στα καταστήματα για να προλάβουν να προμηθευτούν συγκεκριμένα καταναλωτικά προϊόντα, δίνοντας «μάχη» στο ράφι. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και προτείνουν στους πολίτες να λειτουργούν κανονικά στην καθημερινότητά τους και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής.

Μάλιστα δεν λείπουν και οι «αετονύχηδες», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την άγνοια των πολιτών σπεύδουν να πουλήσουν στη μαύρη αγορά μάσκες και αντισηπτικά χεριών σε αρκετά … τσουχτερές τιμές.

«Εμείς ως εταιρεία δεν έχουμε προβεί σε κανενός είδους ανατίμηση προϊόντων και ούτε πιστεύω ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Οι πωλήσεις στα αντισηπτικά μαντηλάκια έχουν ανεβεί κατακόρυφα και πολύ φοβάμαι ότι σε ένα μήνα θα δούμε να καταρρέει το σύστημα. Οι καταναλωτές αγοράζουν σαν τρελοί και οι όγκοι παραγγελιών που καλούμαστε να καλύψουμε είναι πολύ μεγάλοι» λέει στο fortunegreece.com η Κωνσταντίνα Ευαγγελίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Septona.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η εκτίμηση της κα Ευαγγελίου είναι πως αργά ή γρήγορα οι τιμές στα αντισηπτικά, που έχουν καταστεί πλέον είδος πρώτης ανάγκης, θα πάρουν την ανιούσα. Ο λόγος είναι ότι ένα μικρό μεν, απαραίτητο δε, μέρος των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται, από όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, για την παρασκευή αντισηπτικών προϊόντων, προέρχονται από την Κίνα, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις, λόγω της καραντίνας στην οποία έχει τεθεί η ευρύτερη περιοχή, έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους. «Ήδη τα μεταφορικά που πληρώνουμε για να έρθουν οι πρώτες ύλες από την Κίνα είναι 5 με 6 φορές πάνω. Οι τράπεζες υπολειτουργούν, όπως υπολειτουργούν και τα εργοστάσια με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μειωμένη» επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι η Septona είναι μια 100% Ελληνική οικογενειακή εταιρία ευρωπαϊκών προδιαγραφών , από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες στην αγορά της προσωπικής περιποίησης, με μεγάλη γκάμα προϊόντων και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Την αυξημένη κινητικότητα στην αγορά, η οποία για τον μήνα Φεβρουάριο μεταφράζεται σε άνοδο των πωλήσεων της Barilla κατά 20%, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΔΣ της Barilla Hellas, Γιώργος Σπηλιόπουλος. «Τροφοδοτούμε κανονικά τα μαγαζιά και δε βλέπω την πιθανότητα να μην μπορέσουμε να καλύψουμε την ζήτηση της αγοράς. Το 2015 όταν επιβλήθηκαν τα capital control ήταν πιο δύσκολη περίοδος και εμείς καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε υπερκαλύπτοντας τη ζήτηση» επισημαίνει.

Ο κ. Σπηλιόπουλος συνιστά στους καταναλωτές να μην προβαίνουν σε σπασμωδικές καταναλωτικές κινήσεις και να μην διακατέχονται από το αίσθημα πανικού διότι μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα έχει τόσο στους ίδιους, όσο και στο σύνολο της αγοράς. Εξηγεί πως το να αγοράζει κανείς εξωφρενικές ποσότητες αγαθών που δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα και έχουν μακρά διάρκεια ζωής είναι ανώφελο. «Οι άνθρωποι αδειάζουν τα ράφια των σουπερμάρκετ κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, για να νιώσουν ασφάλεια. Αντί για δύο πακέτα μακαρόνια θα αγοράσουν δέκα. Δεν αντιλαμβάνονται πως ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι να μην πεινάσουν αλλά μην τυχόν και αρρωστήσουν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιόπουλος.

Παρακολουθώντας στενά την αγορά και έχοντας καθημερινή επαφή με τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, ο πρόεδρος του ΔΣ της Barilla Hellas αναμένει ότι η άνοδος των πωλήσεων που καταγράφεται τον Φεβρουάριο θα είναι παροδική και θα επηρεάσει τους τζίρους των υπόλοιπων μηνών αφού το απόθεμα θα αποτρέψει τους Έλληνες καταναλωτές να ψωνίσουν αργότερα. «Σε κάθε περίπτωση, ως εταιρεία έχουμε τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε την παραγωγή. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η αυξημένη καταναλωτική κίνηση δημιουργείται και λόγω Καθαράς Δευτέρας. Την περίοδο της Σαρακοστής πολλές συνταγές γίνονται με πρώτες ύλες τα μακαρόνια» καταλήγει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Διευθυντή Πωλήσεων και Εξαγωγών της εταιρείας Agrino, Άγη Πιστιόλα. «Έχει δημιουργηθεί ένας πανικός στην αγορά με τον οποίο διαφωνώ πλήρως. Οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές. Οι παραγγελίες οσπρίων και ρυζιού είναι δύο με τρεις φορές πάνω στα σουπερμάρκετ και όλο αυτό μας θυμίζει μέρες του 2015. Όλες οι εταιρείες από πλευράς πρώτων υλών και στοκ έχουν συγκεκριμένα όρια και αυτό δεν πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα» τονίζει.

Υπενθυμίζει δε πως οι εταιρείες, όταν καταρτίζουν πλάνο παραγωγής – βραχυπρόθεσμου πλέον χαρακτήρα – κινούνται με γνώμονα την ομαλή λειτουργεία της αγοράς και όχι με έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν. Εμφανίζεται μάλιστα επιφυλακτικός λέγοντας πως αν συνεχιστεί αυτή η κοσμοσυρροή στα σουπερμάρκετ κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς.