«Μάχη» για μια σακούλα φαγητό

«Μάχη» για μια σακούλα φαγητό

Παραγωγοί διανέμουν δωρεάν τα προϊόντα τους σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τα προβλήματα του κλάδου, δημιουργώντας ουρές κόσμου.

Δωρεάν διανομή προϊόντων και ενημέρωση των πολιτών για τις αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο περιλαμβάνει το «μενού» της σημερινής κινητοποίησης των παραγωγών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, οι οποίοι από χθες βρίσκονται σε απεργία διαρκείας.

Από νωρίς το πρωί, πάνω από 150 παραγωγοί των προαναφερόμενων περιοχών βρίσκονται στην Καμάρα, μοιράζοντας δωρεάν φρούτα και λαχανικά, όπως τομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μαρούλια.

«Από το συνωστισμό του κόσμου έχουμε μέχρι και λιποθυμίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων των παραπάνω περιοχών (που αριθμεί 5000 μέλη), Βασίλης Μακρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν τα προϊόντα, ενώ το απόγευμα θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί όλης της χώρας, με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, μιλούν για «αφανισμό των λαϊκών αγορών», με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών να υποστηρίζει, μάλιστα, πως «με αυτό το νόμο θέλουν να διαλύσουν τις λαϊκές αγορές και να ρίξουν το εμπόριο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ».

Οι παραγωγοί διαφωνούν -μεταξύ άλλων- με την απόδοση των θέσεων στις λαϊκές αγορές με κλήρωση, ζητώντας να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές που αναφέρουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Ζητούν, επίσης, να μην εμπλέκονται οι Δήμοι στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια, λένε όχι στα υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1000 έως 5000 ευρώ, τις διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα που στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, αλλά και στον διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στον χώρο των λαϊκών αγορών.

Η ίδια  εικόνα επικρατεί από το πρωί σε επτά σημεία της Αθήνας, όπου διανέμονται δωρεάν φρούτα και λαχανικά, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις λόγω του κυκλοφοριακού εμφάγματος που προκάλεσαν οι ουρές. 

1/3

Διαβάστε ακόμα:

Οι μικροζυθοποιίες δίνουν δυναμικά το παρόν στην αγορά

Θέλουν να «χτίσουν» τον γίγαντα της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων