Μάχη για την κλαδική σύμβαση εμποροϋπαλλήλων

Μάχη για την κλαδική σύμβαση εμποροϋπαλλήλων

Μείωση αποδοχών κι επίπεδα μισθών προ μνημονίου προ των πυλών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν το προσεχές διάστημα οι μισθοί 500.000 εμποροϋπαλλήλων, με στόχο τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους σε ποσοστό έως 13%.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, είπε ότι η τρόικα που ανακατεύεται, όπως είπε, παντού, πιέζει για μειώσεις μισθών στο λιανεμπόριο της τάξης του 32%, αλλά ότι εκείνος προσπαθεί να κρατήσει το ποσοστό στο 13%, προτείνοντας μείωση του εισαγωγικού μισθού από τα 863 στα 751 ευρώ, όσο ήταν οι μηνιαίες αποδοχές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Το θέμα άνοιξε με δηλώσεις του κ. Κορκίδη στην Ημερησία, σύμφωνα με τις οποίες «τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών. Αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εντός της τρίμηνης προθεσμίας (δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας) θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο».

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΣΕΕ, αναμένεται να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες τα τελευταία 5 χρόνια έχουν απολέσει το 45% των πωλήσεών τους και το 86% των κερδών τους.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι χρονοβόρες, ίσως ακόμη και χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι εμποροϋπάλληλοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχτούν την πρόταση της ΕΣΕΕ. «Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς προωθεί συμβιβαστική λύση με μειώσεις μισθών λίγο κάτω από 10%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ