Στο τραπέζι η μείωση μισθών στο εμπόριο

Στο τραπέζι η μείωση μισθών στο εμπόριο

Αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, ανοίγει ο δρόμος για ατομικές συμβάσεις.

Θέμα μείωσης έως 13% των μισθών των 500.000 απασχολουμένων στο εμπόριο «ανοίγουν» οι εργοδοτικές οργανώσεις του εμπορίου. Στόχος τους να μην επαναρυθμιστούν οι αμοιβές των εμπροϋπαλλήλων με ατομικές συμβάσεις από τις 31 Οκτωβρίου και μετά (οπότε λήγει η τρίμηνη προθεσμία για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας στη θέση της σύμβασης του κλάδου που έληξε στις 31 Ιουλίου).

«Τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών» προαναγγέλλει στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. «Αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εντός της τρίμηνης προθεσμίας (δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας) θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: Κατακόρυφη πτώση στα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προτείνει να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ (όσο ήταν ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου και τη μείωση 22% – 32% που επιβλήθηκε με νόμο). Και αυτό για να στηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας αφού, με βάση την έρευνα της ΕΣΕΕ ο μέσος κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 45% (στα 232.000 ευρώ από 425.000 ευρώ το ’09), τα καθαρά κέρδη κατά 86% (στα 7.000 ευρώ από 49.000 ευρώ το ’09), 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου» ενώ το 50%, ελλείψει ρευστότητας, καθυστερεί να καταβάλει ακόμη και τα δεδουλευμένα.

Την επιδίωξη συμβιβαστικής λύσης («λογική μείωση μισθών») με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τη σύναψη κλαδικής σύμβασης εργασίας θα επιδιώξει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, όπως δηλώνει στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν και τη μη υποχρέωση εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων από τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.

Απώλειες
Να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη του τριμήνου μετενεργούν ο βασικός μισθός και μόνο 4 επιδόματα (τέκνων, πτυχίου, πολυετίας και επικίνδυνης εργασίας) με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να «χαθούν» μονομερώς (με απόφαση του εργοδότη) όλα τα έξτρα επιδόματα τα οποία καταβάλλονται μαζί με το μισθό. Και ο μισθός τελεί, ωστόσο, υπό διαπραγμάτευση, καθώς μπορεί να συμφωνηθεί ως ελάχιστη βάση αμοιβής ο κατώτατος νομοθετημένος μισθός των 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και των 510,95 ευρώ για τους νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών.

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή