Μάχη για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία

Μάχη για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία
BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 28: Students gather as they demonstrate against the position of the Spanish government to ban the self-determination referendum of Catalonia during a strike by university students on September 28, 2017 in Barcelona, Spain. The Catalan goverment is keeping with its plan to hold a referendum, due to take place on Octorber 1, which has been deemed illegal by the Spanish government in Madrid. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ψηφοφόρων. Τους 337 έφτασαν οι τραυματίες. Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στην Ισπανία. 

Την εορταστική ατμόσφαιρα η οποία επικράτησε το πρωί μεταξύ των πολιτών στην Καταλονία, που σχημάτιζαν γραμμές για να ψηφίσουν μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, διαδέχθηκαν σκηνές βίας, μετά τις εννέα το πρωί (τοπική ώρα) οπότε και είχε προγραμματιστεί η έναρξη της ψηφοφορίας για το σημερινό δημοψήφισμα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία εισέβαλαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη την Καταλονία, προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους ψηφοφόρους που ήθελαν να προστατέψουν τις εισόδους των εκλογικών τμημάτων. Σε μερικές περιπτώσεις έγινε χρήση βίας.

Ο Ενρίκ Μίλο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δικαιολόγησε την στάση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, στο οποίο έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters. Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα.

“Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

Οι υπηρεσίες υγείας στην Καταλονία δηλώνουν ότι 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε πως μία ομάδα ακαδημαϊκών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σήμερα το βράδυ.