Μάχη «γιγάντων» ενόψει: Μπάφετ VS Σόρος

Μάχη «γιγάντων» ενόψει: Μπάφετ VS Σόρος

Ενδείξεις ότι οι δύο μεγαλοεπενδυτές ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στην αγορά αυτοκινήτου.

Ο μεν είναι μεγαλοεπενδυτής και μεγιστάνας, πρόεδρος του Soros Fund Management (που φέρει το όνομά του) και είναι διεθνώς γνωστός ως κερδοσκόπος με το παρατσούκλι «ο άνθρωπος που τσάκισε την Τράπεζα της Αγγλίας», όταν το 1992 έβγαλε κέρδος 1 δισ. δολάρια σορτάροντας τη λίρα.

Ο δε είναι ο «Μάγος της Όμαχα», ο πιο πετυχημένος επενδυτής του 20ου αιώνα, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος του ομίλου Berkshire Hathaway κι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Όταν μιλά λοιπόν κανείς για το ενδεχόμενο «κούρσας» ανταγωνισμού μεταξύ του Τζορτζ Σόρος και του Γουόφεν Μπάφετ είναι προφανές πως η προοπτική είναι μία «μετωπική» σύγκρουση επενδυτικών «Τιτάνων».

Ως πεδίο μάχης σκιαγραφείται η αγορά του αυτοκινήτου, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ενδιαφέρον του Σόρος στην αγορά αυτοκινήτου. Στόχος του λέγεται ότι είναι οι επενδύσεις ή η εξαγορά μεγάλου ομίλου αντιπροσωπειών.

Κίνηση που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα γίνει στα «χνάρια» που έχει ήδη αφήσει στον κλάδο αυτό ο Μπάφετ – μιας και η Berkshire Hathaway Inc. έχει προχωρήσει από πέρυσι στην εξαγορά του ομίλου αντιπροσωπειών Van Tuyl Group.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι φήμες για μία έναν επικείμενο σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο επενδυτικών «γιγάντων» άρχισαν να οργιάζουν, μετά την παρουσία δύο εκπροσώπων του Soros Fund Μanagement στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Εμπόρων Αυτοκινήτων, στο Σαν Φρανσίσκο.

Αποστολή τους, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Automotive News, ήταν να διερευνήσουν την αγορά και να ρίξουν «δίχτυα» για πιθανές μελλοντικές επενδύσεις. Ήδη, αναφέρουν στο ειδικευμένο περιοδικό ανώνυμες πηγές, το Soros Fund βρίσκεται σε συζητήσεις με άγνωστο αριθμό ομίλων αντιπροσωπειών, προτείνοντας «διαφορετικές συναλλαγές σε διαφορικούς ανθρώπους».

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο για τον Τζορτζ Σόρος -όπως είναι και για τον Γουόρεν Μπάφετ- είναι η διαφοροποίηση των συμμετοχών του fund του και η αξιοποίηση νέων ευκαιριών για κέρδη. Γιατί όμως κεντρίζει το ενδιαφέρον των θρυλικών μεγαλοεπενδυτών η αγορά αυτοκινήτου;

Η βασική αιτία είναι ότι ο εν λόγω κλάδος βρίσκεται πλέον σε μεταβατική φάση, όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Μία νέα τάση, που ήδη κερδίζει έδαφος στην αμερικανική αγορά, είναι για μικρότερου μεγέθους αντιπροσωπείες.

Πρόκειται για μία εμπορική μεταστροφή που προωθεί με πείσμα η Tesla Motor του Έλον Μασκ, η οποία προς το παρόν συναντά εμπόδια σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, αλλά από την περασμένη εβδομάδα φαίνεται ότι βρήκε έναν ισχυρό «σύμμαχο»: την Cadillac, η οποία αποφάσισε οι 700 (από τις συνολικά 929) αντιπροσωπείες της στις ΗΠΑ να αναβαθμιστούν σε μπουτίκ εκθέσεις, προκειμένου να τονωθεί ο ανταγωνισμός έναντι της BMW και της Mercedes και να «τσιμπήσουν» οι πωλήσεις.

Η τάση αυτή λίγο πολύ ενισχύεται, τονίζουν ειδικοί αναλυτές, και από το γεγονός ότι η τεχνολογία αλλάζει τους κανόνες του εμπορικού «παιχνιδιού» και στην αγορά αυτοκινήτου, μιας και το διαδικτυακό λιανεμπόριο μεταλλάσσει σιγά-σιγά τις καταναλωτικές συνήθειες και σε αυτόν τον κλάδο.