Μάχη «γιγάντων» για την γαλλική Alstom

Μάχη «γιγάντων» για την γαλλική Alstom

Siemens και Mitsubishi Heavy Industries αύξησαν την προσφορά τους απαντώντας στην General Electric. 

Σε «μήλον της έριδος» τείνει να εξελιχθεί η εξαγορά του οικονομικού κλάδου της γαλλικής Alstom, καθώς το σχήμα Siemens – Mitsubishi Heavy Industries (MHI), αύξησε την οικονομική προσφορά του, απαντώντας στην αναθεωρημένη πρόταση που υπέβαλε η αντίπαλός τους αμερικανική εταιρεία General Electric (GE).

Οι Siemens – MHI και η GE αντιπαρατίθενται στη μάχη για τον έλεγχο των ενεργειακών μονάδων της Alstom, η οποία οδήγησε τη γαλλική κυβέρνηση να ενισχύσει τις αρμοδιότητές της για να μπλοκάρει την όποια συμφωνία, επικαλούμενη την προστασία των εγχώριων θέσεων εργασίας και την επιρροή της σε έναν στρατηγικό τομέα.

Με την νέα προσφορά τους, οι Siemens – MHI δέχονται να καταβάλουν 8,2 δισ. ευρώ σε μετρητά αντί 7 δις. ευρώ και αποτιμούν σε 14,6 δισ. ευρώ τον ενεργειακό κλάδο της Alstom, 400 εκατ. ευρώ περισσότερα από πριν και πολύ πάνω από τα 12,4 δισ. ευρώ της GE. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το συμβούλιο των διευθυντών της θα συνεδριάσει το αργότερο έως τις 23 Ιουνίου για να εξετάσει τις νέες προσφορές. Η βελτιωμένη πρόταση των Siemens – MHI εξακολουθεί να προβλέπει την εξαγορά του κλάδου αεριοστρόβιλων της Alstom.

Η MHI προσφέρεται τώρα να αγοράσει ποσοστό 40% των συνολικών μονάδων ατμού, νερού και του δικτύου της Alstom και να τις συγχωνεύσει σε έναν όμιλο, ενώ πριν σχεδίαζε τη δημιουργία τριών μεικτών εταιρειών και την απόκτηση του 40% των μονάδων ατμού και το 20% των μονάδων νερού και του δικτύου. Με την αλλαγή αυτή, η MHI θα αυξήσει την πληρωμή μετρητών σε 3,9 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή της Siemens αυξάνεται σε 4,3 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική επιχείρηση προσφέρεται να μετάσχει αμέσως σε μία μεικτή εταιρεία για τη διαχείριση της κινητικότητας, περιλαμβανομένης της σηματοδότησης, με την Alstom.

« Οι MHI και η Siemens συνεχίζουν να πιστεύουν ακράδαντα ότι η πρότασή τους είναι η καλύτερη για την Alstom, τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους μετόχους της καθώς και τα γαλλικά εθνικά συμφέροντα. Η πρόταση αυτή είναι καλύτερη επιχειρηματικά, οικονομικά και κοινωνικά», ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.