Μάχη Συμεωνίδου (AgroApps): Η τεχνολογία θα φέρει μια επανάσταση στον αγροτικό τομέα

Μάχη Συμεωνίδου (AgroApps): Η τεχνολογία θα φέρει μια επανάσταση στον αγροτικό τομέα
«Η υιοθέτηση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον καλλιεργητικών πρακτικών είναι μονόδρομος», δηλώνει χαρακτηριστικά η ιδρύτρια της startup Agroapps.

Η γεωργία βρίσκεται σε μια σχέση αλληλεπίδρασης με το κλίμα και κατ’ επέκταση την κλιματική αλλαγή. Η σύγχρονη γεωργία είναι υπεύθυνη για το 14% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι ευρύτερες αποφάσεις για τη χρήση γης της υπαίθρου έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αποψίλωση των δασών αντιστοιχεί επί του παρόντος στο 18% των εκπομπών.

Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τον γεωργικό κλάδο. Συγκεκριμένα, οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, και αυτές οι αλλαγές αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές.

Επιπλέον, η προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες υπέρ της υψηλότερης κατανάλωσης κρέατος, αναμένεται ότι θα αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα έως και 70% τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η σημαντική αύξηση της ζήτησης θα προκαλέσει αναπάντεχα πρόσθετες πιέσεις στον κλάδο της γεωργίας, ο οποίος είναι ένας από τους οικονομικούς τομείς που συνδέεται αμεσότερα με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επομένως, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων στο περιβάλλον;

Η βιωσιμότητα προσφέρει μια ευρεία γκάμα λύσεων για μια πιο «πράσινη» γεωργία, αν και αποτελεί μια έννοια με πολλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής (μια βιώσιμη φάρμα πρέπει να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση που συμβάλλει σε μια ισχυρή οικονομία), της κοινωνικής (θα πρέπει να αντιμετωπίζει δίκαια με τους εργαζομένους της και να έχει αμοιβαία επωφελής σχέση με την γύρω κοινότητα), και φυσικά της περιβαλλοντικής.

Ένας αυξανόμενος αριθμός αγροτών και επιστημόνων ακολουθεί διαφορετική πορεία, προχωρώντας προς ένα γεωργικό σύστημα που είναι πιο βιώσιμο- περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φάρμες όλων των μεγεθών, παράγοντας ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, ινών και καυσίμων προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες και στις περιφερειακές αγορές. Αυτές οι σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές μεγιστοποιούν την παραγωγικότητα και το κέρδος ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον.

Η Agroapps αποτελεί μια εταιρεία- υπόδειγμα στη χώρα μας, καθώς έχει καταφέρει να προσφέρει, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, μια ευρεία γκάμα βιώσιμων ψηφιακών λύσεων για τον αγροτικό τομέα.

Η AgroApps ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα έμπειρων γεωπόνων, ειδικών στη τηλεπισκόπηση και την αριθμητική πρόγνωση καιρού, καθώς και ειδικών του χώρου της πληροφορικής με βαθιά κατανόηση των αναγκών του πρωτογενή τομέα και το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες. Αποστολή μας είναι να φέρουμε την τεχνολογία κοντά στη γεωργία μέσα από την ανάπτυξη βιώσιμων ψηφιακών λύσεων για τον αγροτικό τομέα. Η τεχνογνωσία της ομάδας μας, σε συνδυασμό με τη διαρκή έρευνα έδωσαν ξεχωριστή δυναμική στην AgroApps, η οποία σήμερα προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών.

Το Fortune Greece συνομίλησε με τη Μάχη Συμεωνίδου, την ιδρύτρια της startup Agroapps για τις καινοτόμες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η εταιρεία, τον ρόλο της βιωσιμότητας στη γεωργία, και τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Με τι ασχολείται η AgroApps; Πότε ξεκίνησε και ποια είναι η πορεία της μέχρι σήμερα;

Η AgroApps ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να παρέχει βιώσιμες λύσεις για τον αγροτικό τομέα, συνδυάζοντας καινοτόμες τεχνολογίες, την εμπειρία μας στην αγροτική συμβουλευτική και τις γνώσεις στη γεωπονική επιστήμη, για να παρέχουμε βέλτιστες λύσεις και εξατομικευμένες υπηρεσίες στον πρωτογενή τομέα.

Στα πρώτα μας βήματα επενδύσαμε στην έρευνα και σε συνεργασία με φορείς και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη καταφέραμε να χτίσουμε τις πρώτες μας υπηρεσίες. Στην γεωργία, η δημιουργία νέων τεχνολογικών υπηρεσιών θέλει υπομονή και προσαρμοστικότητα. Για κάθε νέα καλλιέργεια που προσθέτουμε χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια δοκιμών πριν μπορέσουμε να γνωρίζουμε αν με τη χρήση της τεχνολογίας θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Το πελατολόγιό μας σήμερα περιλαμβάνει παραγωγούς και συνεταιρισμούς παραγωγών, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων, ασφαλιστικές εταιρείες και οργανισμούς καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός της Ελληνικής επικράτειας αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έρευνα με στόχο να είμαστε πάντα κοντά στις εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες, και ταυτόχρονα είμαστε δίπλα σε κάθε πελάτη μας για να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε να εισπράξει τα μέγιστα από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Ποια είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η AgroApps και πού βασίζεται;

Οι υπηρεσίες της AgroApps στηρίζονται στην συνδυαστική χρήση χωρικά κατανεμημένης πληροφορίας, παραγωγής και επεξεργασίας χρονοσειρών μεγάλων δεδομένων, εφαρμογής πολυκριτηριακής ανάλυσης και αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, σε ένα ενοποιημένο και φιλικό προς τον τελικό αποδέκτη, ψηφιακό περιβάλλον. Για την παραγωγή αυτών των υπηρεσιών αξιοποιείται η ιδιόκτητη υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων (HPC) της AgroApps και πληθώρα καινοτόμων τεχνολογιών:

  • Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων παρατήρησης της γης από επίγειους, εναέριους και δορυφορικούς αισθητήρες. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την αποτύπωση εδάφους και βλάστησης αφορούν ποικίλα επίπεδα επισκόπησης και ανάλυσης, αλλά και επιβεβαίωση των δεδομένων. Η AgroApps συλλέγει και επεξεργάζεται σε ιδιόκτητη υποδομή νέφους, πληθώρα δεδομένων, όπως οπτικά δεδομένα Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 από τις αποστολές του Copernicus, θερμικά δορυφορικά δεδομένα LANDSAT 8, MODIS από τις αποστολές της NASA, πολυφασματικά δεδομένα από drones, RGB εικόνες από συσκευές κινητών τηλεφώνων, με τελικό σκοπό την παρακολούθηση των καλλιεργειών, την αναγνώριση των χαρακτηριστικών των φυτών κ.α.
  • Δεδομένα αριθμητικής πρόγνωσης καιρού και κλιματικών εποχικών προγνώσεων. Tο αριθμητικό σύστημα πρόγνωσης καιρού WRF-ARW το οποίο λειτουργεί επιχειρησιακά σε ιδιόκτητη υποδομή νέφους της AgroApps, παράγει και παρέχει πληθώρα μετεωρολογικών παραμέτρων όπως τη θερμοκρασία, τη σχετική υγρασία, τη βροχόπτωση, την ηλιοφάνεια, την εξατμισοδιαπνοή αναφοράς, την υγρασία εδάφους και τους ημεροβαθμούς της καλλιέργειας κ.α., σε ωριαίο χρονικό βήμα και χωρική ανάλυση 2×2 km για προγνωστικό ορίζοντα 96 ωρών, 6×6 km για προγνωστικό ορίζοντα 96 έως 168 ώρες. Επιπλέον, παρέχονται εποχικές προγνώσεις διαφόρων αγροκλιματικών δεικτών που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή.
  • Μοντέλα ανάπτυξης των καλλιεργειών, ενεργειακού και υδατικού ισοζυγίου και αλγορίθμους μικρότερης ή μεγαλύτερης πολυπλοκότητας, με σκοπό την αφομοίωση εδαφικών, δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένων και την παραγωγή συνεχούς πληροφορίας για την τροφοδότηση των υπηρεσιών.
  • Εξειδικευμένοι εμπειρικοί αλγόριθμοι που λαμβάνουν ως δεδομένα εισόδου τα ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης για κάθε καλλιέργεια και πληθώρα μετεωρολογικών παραμέτρων και προβλέπουν τον χρόνο πιθανών προσβολών και τον κίνδυνο ανάπτυξης πρωτογενών και δευτερογενών μολύνσεων, μέσω της εκτίμησης του κύκλου ζωής των εντόμων και της παθογόνου δράσης των μυκήτων. Τα μετεωρολογικά δεδομένα προέρχονται είτε από εγκατεστημένους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε από την υπηρεσία καιρού της AgroApps (τρέχουσες συνθήκες) από την οποία παράγονται και οι προβλέψεις για τις επόμενες επτά ημέρες.

Στόχος της AgroApps είναι η έγκαιρη επεξεργασία των δεδομένων και η παροχή των αποτελεσμάτων, υπό μορφή απεικόνισης ή αποστολής αναφορών/ειδοποιήσεων, για την βελτιστοποίηση του προγραμματισμού σε επίπεδο αγροτεμαχίου ή περιοχής, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο πόρους και χρήματα.

Τι περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες της εταιρείας και τι μπορούν να κερδίσουν οι αγρότες επιλέγοντας τες;

Η AgroApps ενισχύει τους αγρότες, τους γεωργικούς συμβούλους και τους συνεταιρισμούς με ένα σύνολο υπηρεσιών, παρέχοντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως «Πότε να ψεκάσω;», «Πόσο να λιπάνω και πότε να ποτίσω;», «Πόσα κιλά περιμένω να πάρω το στρέμμα;». Οι υπηρεσίες της AgroApps προσαρμόζονται στις ανάγκες μεμονωμένων αγροτών ή εποπτευόμενων παραγωγικών σχημάτων (συμβολαιακή γεωργία, αρδευτικά δίκτυα, φορείς πιστοποίησης, αγρο-διατροφική αλυσίδα αξίας) και περιλαμβάνουν:

  1. Απομακρυσμένη παρακολούθηση καλλιεργειών.
  2. Εκτίμηση των αναγκών σε νερό και προγραμματισμός των αρδεύσεων.
  3. Εκτίμηση της κατεργασιμότητας του εδάφους.
  4. Εκτίμηση των αναγκών σε άζωτο και προγραμματισμός των λιπάνσεων.
  5. Εκτίμηση της απόδοσης.
  6. Πρόβλεψη εμφάνισης εχθρών και ασθενειών.
  7. Σύστημα πρόγνωσης καιρού υψηλής ανάλυσης.

Στόχος μας είναι ο παραγωγός να κατανοήσει τη χωρική μεταβλητότητα του αγροτεμαχίου του και με βάση την παρατηρούμενη παραλλακτικότητα να προσαρμόσει και να βελτιστοποιήσει χρονικά και χωρικά την εφαρμογή του συνόλου των καλλιεργητικών φροντίδων, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μειωμένες εισροές και βέλτιστη παραγωγικότητα.

Επιπλέον, δουλεύουμε πάνω σε λύσεις για τον τομέα γεωργικών ασφαλίσεων με στόχο την απομακρυσμένη παρακολούθηση της επίπτωσης των καιρικών φαινομένων στο χωράφι ώστε η διαδικασία της αποζημίωσης να είναι αξιόπιστη, έγκαιρη και να υλοποιείται με γνώμονα την διαφάνεια και την ορθότητα της επιτόπιας παρατήρησης.

Η AgroApps ενισχύει τους αγρότες, τους γεωργικούς συμβούλους και τους συνεταιρισμούς με ένα σύνολο υπηρεσιών.

Ποιες είναι οι προοπτικές και οι δυνατότητες των τεχνολογικών εφαρμογών στον αγροτικό τομέα; Πώς διαμορφώνεται το μέλλον της «ψηφιακής γεωργίας»;

H κλιματική αλλαγή, η διαθεσιμότητα υδατικών πόρων, σε συνάρτηση με τις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο (ΚΑΠ, αναθεωρημένη ΚΑΠ, RED II κ.λπ.), τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες, τις ποσοστώσεις, τη σταδιακή απόσυρση επιβλαβών δραστικών ουσιών και φυτοπροστατευτικών προϊόντων θέτουν ένα νέο δυναμικό περιβάλλον για το αγροτικό επιχειρείν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων καλούνται να υιοθετήσουν από την πλευρά τους, καινοτόμες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας στην γεωργική παραγωγή για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, ούτως ώστε να αυξήσουν την παραγωγή ανά μονάδα επιφανείας, και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιήσουν τις εισροές στον αγρό.

Η τεχνολογία στον αγροτικό τομέα θα φέρει μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι γεωργοί παράγουν, ζουν και επηρεάζουν την αγροτική ύπαιθρο. Βιώσιμη γεωργία σημαίνει πάνω από όλα σεβασμό στο περιβάλλον, στον γεωργό, στον καταναλωτή και στην κοινωνία. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να περάσουμε από μια εμπειρικού τύπου γεωργία σε μια γεωργία που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του γεωργού θα χρησιμοποιεί εργαλεία για την λήψη αποφάσεων βελτιώνοντας όλα τα στάδια της παραγωγής. Σε αυτή τη διαδρομή είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και να μην πέφτει το «βάρος» του εκσυγχρονισμού μόνο στους γεωργούς. Εφαρμογές της τεχνολογίας θα δούμε στα επόμενα χρόνια σε μεγάλο βαθμό στους δημόσιους φορείς και στους οργανισμούς που πλαισιώνουν τον πρωτογενή τομέα, αλλά και στους συνεταιρισμούς και τις εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα.

Η πρόκληση είναι η τεχνολογία να είναι προσιτή, εύκολη στη χρήση και αξιόπιστη!

Οι αβέβαιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τους κινδύνους παραγωγής που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας. Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα βιώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον γεωργικά συστήματα; Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Τα γεωργικά συστήματα παραγωγής αντιμετωπίζουν ένα σύνολο κοινωνικοοικονομικών και βιοφυσικών στρες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής μεταβολής. Από την μία καλούνται μέχρι το 2050 να παράξουν κατά 60% περισσότερα τρόφιμα σε σχέση με σήμερα, για να μπορέσουν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού που αριθμητικά θα τείνει τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τις παραγόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται σήμερα για το 24% αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη, η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να μειώσει κατά 5%-7% την αγροτική παραγωγή σε σχέση με σήμερα. Οπότε η υιοθέτηση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον καλλιεργητικών πρακτικών είναι μονόδρομος, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Εδώ απαιτείται ένας ριζικός επαναπροσδιορισμός της πολιτικής των επενδύσεων του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και του τρόπου άσκησης του αγροτικού επιχειρείν, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής δεν αποτελούν απλά έναν τυχαίο εξωτερικό παράγοντα κινδύνου, αλλά ενσωματώνονται στον σχεδιασμό των επενδύσεων και στην λειτουργία των επιχειρήσεων, έχοντας σαν στόχο μέσω κλιματικά «έξυπνων» αποφάσεων να αυξήσουν την ανθεκτικότητά και την σταθερότητά τους σε ένα αντίξοο και ολοένα πιο ασταθές επιχειρησιακό περιβάλλον, διασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια και το μέλλον του πλανήτη μας.