Η «μαγική» θύρα USB της Apple

Η «μαγική» θύρα USB της Apple

Τι είναι η USB Type-C και γιατί μπορεί να αντικαταστήσει κάθε  άλλο τρόπο σύνδεσης στο μέλλον; 

Στην τελευταία παρουσίαση της Apple τα βλέμματα -εκτός από το Apple Watch- τράβηξε όπως ήταν φυσικό και το νέο εξαιρετικά λεπτό MacBook, το οποίο είναι το πρώτο προϊόν της Apple που φέρει ενσωματωμένη τη μεγαλύτερη καινοτομία των τελευταίων ετών στον τομέα της μεταφοράς δεδομένων. Τη θύρα USB Type-C.

Η θύρα USB-Type C υποστηρίζει το πρότυπο USB 3.1, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013. Το USB 3.1 διπλασιάζει την ταχύτητα μετάδοσης του αμέσως προηγούμενου USB 3.0 (Νοέμβριος 2008) από 5 Gbps (SuperSpeed) σε 10Gbps (SuperSpeed+). Επιπλέον, είναι αντιστρόφως συμβατό με τα προηγούμενα διαδεδομένα πρότυπα (USB 3.0 και USB 2.0).

Ωστόσο, στο νέο MacBook η ταχύτητα είναι περιορισμένη, προς το παρόν, στα 5Gbps.

Το πρότυπο USB 3.1, με τα τρία προφίλ ρεύματος που διαθέτει, δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης ακόμα και σε μεγαλύτερες συσκευές, αυξάνοντας τη μέγιστη υποστηριζόμενη ισχύ στα 100Watt και την μέγιστη τάση στα 20 Volt (ένταση 5A) από τα 5V (ένταση 1,8A) που ίσχυαν με το USB 3.0.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το νέο MacBook μπορεί να φορτιστεί μέσω της θύρας USB-C, όπως συμβαίνει με τα tablets και τα smartphones. Άλλωστε, ένα μέσο laptop σήμερα απαιτεί για την φόρτισή του μόλις 60 Watt ισχύ.

 

Το βύσμα USB Type-C έχει μέγεθος 8,4mm επί 2,6mm, στο ένα τρίτο του μεγέθους του Type-A και κοντά στο μέγεθος του Micro-B USB (Type-B). Επιπλέον, το βύσμα είναι αντιστρέψιμο. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται ο χρήστης να αναζητεί το πάνω και το κάτω μέρος του βύσματος για να συνδέσει ένα καλώδιο με τη θύρα.

Η υποδοχή USB Type-C μπορεί να αναλάβει την μεταφορά εικόνας και ήχου. Μέχρι σήμερα, οι εργασίες αυτές εκτελούνταν μέσω των θυρών DisplayPort 1.2, η VGA και HDMI. Επιπλέον, η νέα θύρα μπορεί να υποστηρίξει σύνδεση Ethernet, με τον κατάλληλο προσαρμογέα.

Καθώς τα νέα μοντέλα μητρικών καρτών θα υποστηρίζουν τη νέα θύρα, είναι πολύ πιθανόν στα επόμενα χρόνια ο νέος τρόπος σύνδεσης να αντικαταστήσει όλους τους άλλους. Έτσι, με ένα μόνο καλώδιο θα μπορείτε να συνδέσετε κάθε συσκευή με οποιαδήποτε άλλη.