Μαγιορκίνης: Ανέφικτη η ανοσία της αγέλης – Σε 3 μήνες μπορούν να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

H μικρή ύφεση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε μετά την περίοδο των γιορτών δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στους επιστήμονες, καθώς η παραλλαγή Όμικρον, αλλά και η Δέλτα, είναι ακόμα εδώ και πιέζουν το σύστημα υγείας.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Όπως ο ίδιος εξήγησε, ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».

Σχετικά με το αν μπορεί να νοσήσει ξανά από κορωνοϊό κάποιος που νόσησε με την μετάλλαξη Όμικρον απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από τρεις μήνες ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η Όμικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.