Μακελειό στο Λας Βέγκας με δεκάδες νεκρούς – Ανάληψη ευθύνης από τον ISIS

Μακελειό στο Λας Βέγκας με δεκάδες νεκρούς – Ανάληψη ευθύνης από τον ISIS
epa06239917 Las Vegas Metropolitan Police outside the Mandalay Bay hotel near the scene of the mass shooting at the Route 91 Harvest festival on Las Vegas Boulevard in Las Vegas, Nevada, USA, 02 October, 2017. Police reports indicate that a gunman firing from an upper floor in the Mandalay Bay hotel killed more than 50 people and injured more than 200 before police he was killed by police. EPA/PAUL BUCK

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πλήθος που παρακολουθούσε συναυλία. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός νεκρών και τραυματιών.

 

Μια από τις αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Λας Βέγκας. Ένοπλος που βρισκόταν στο δωμάτιό τους σε ξενοδοχείο της πόλης άνοιξε πυρ με πυροβόλο όπλο σε πλήθος που παρακολουθούσε εκείνη την ώρα μια συναυλία.

Ο απολογισμός ανήλθε σε τουλάχιστον 58 νεκρούς και 515 τραυματίες, έγινε γνωστό από τον σερίφη του Λας Βέγκας, ενώ ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 50 νεκρούς.

“Όσο περνά η ώρα, τόσο αυξάνεται ο απολογισμός” των θυμάτων, είπε ο σερίφης Τζόσεφ Λομπάρντο ενώπιον του Τύπου.

Από την πλευρά του ένας πράκτορας του FBI που συμμετείχε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων επισήμανε ότι “σε αυτό το στάδιο” δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ του δράστη Στίβεν Πάντοκ και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, λίγο αφότου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αναλάμβαναν την ευθύνη για το μακελειό.

#LasVegasShooting Haunting video from the mass shooting in Las Vegas this morning. #deadlyshooting #LasVegas #mandalaybay pic.twitter.com/9Xhz5AwBiS

Την ευθύνη της επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq. Σύμφωνα με το Amaq, ο δράστης προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ πριν από μήνες.

Ο 64χρονος δράστης της επίθεση Στίβεν Πάντοκ είχε μαζί του τουλάχιστον δέκα όπλα. Σύμφωνα με τον σερίφη του Λας Βέγκας, ο δράστης αυτοκτόνησε προτού φθάσει η αστυνομία. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο 64χρονος έκανε τσεκ ιν στο δωμάτιό του την περασμένη Πέμπτη.

Οι αμερικανικές αρχές αμφισβητούν τη συμμετοχή του Ισλαμικού Κράτους στην επίθεση

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας συνδέεται με κάποια διεθνή τζιχαντιστική οργάνωση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Επιπλέον, ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων της αμερικανικής διοίκησης ανέφερε στο Reuters ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Τόνισε, επίσης, ότι οι αρχές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων.

Ο Τραμπ καταδίκασε το «απόλυτο κακό»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το «απόλυτο κακό» μετά την «ειδεχθή», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση στο Λας Βέγκας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ούτε μία φορά στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

«Χθες το βράδυ ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον ενός μεγάλου πλήθους κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας. Δολοφόνησε βίαια περισσότερους από 50 ανθρώπους σε μια ενέργεια που αντιπροσωπεύει το απόλυτο κακό» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα επισκεφθεί το Λας Βέγκας την Τετάρτη.