Μακρόν-Σολτς-Ντράγκι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας

Μακρόν-Σολτς-Ντράγκι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας
epa10016040 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C) poses next to (L-R) Germany's Chancellor Olaf Scholz, France's President Emmanuel Macron, Italy's Prime Minister Mario Draghi and Romania's President Klaus Werner Iohannis prior to their meeting in Kyiv, Ukraine, 16 June 2022. French President Emmanuel Macron, Italian Prime Minister Mario Draghi and German Chancellor Olaf Scholz arrived on a night train from Poland to Kyiv and meet with Ukrainian President Volodymyr Zelensky, at a time when the country is pushing for EU membership. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα στηρίξουμε όσο καιρό χρειαστεί, είπε ο Όλαφ Σολτς, δηλώνοντας ότι «Για το καλό της αξιοπιστίας της ΕΕ πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν σχετικά με το ευρωπαϊκό μονοπάτι των δυτικών Βαλκανίων.

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας παρείχαν με δηλώσεις τους ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ολαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνάντηση με τον Βλ. Ζελένσκι στο Κίεβο. Παρόν ήταν και ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος είχε επικριθεί για προηγούμενες δηλώσεις του (σ.σ. να μην ταπεινωθεί η Ρωσία) υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ουκρανία μέχρι τη νίκη της. Επεσήμανε, σύμφωνα με το Reuters ότι η παρουσία τεσσάρων ευρωπαϊων ηγετών στο Κίεβο σηματοδοτεί την στήριξη στην υποψηφιότητα της χώρας για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένώση.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει έξι ακόμα αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar.

Θα στηρίξουμε όσο καιρό χρειαστεί, είπε ο Όλαφ Σολτς δηλώνοντας ότι «Για το καλό της αξιοπιστίας της ΕΕ πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν σχετικά με το ευρωπαϊκό μονοπάτι των δυτικών Βαλκανίων.

Το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία στην ΕΕ, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου από την Ρωσία καθώς και θα λάβει υπόψη την θέση του Κιέβου πως η ειρήνη πρέπει να χριστεί με βάση το όραμα της Ουκρανίας και να είναι παρατεταμένη.

«Όσο περισσότερα όπλα πάρουμε τόσο γρηγορότερα θα ελευθερώσουμε την Ουκρανία», απάντησε ο Βλ. Ζελένσκι που συζήτησε για περισσότερες κυρώσεις με τους τέσσερις ηγέτες. Είπε πως μόνο η Ρωσία μπλοκάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες «θέλει μόνο πόλεμο». Κατά τον πρόεδρο της Ουκρανίας κανένας ηγέτης δεν μπορεί από μόνο του να αναγκάσει τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο, πρέπει να υπάρξουν κοινές προσπάθειες.

Ξεκαθάρισε παράλληλα, ότι η χώρα είναι έτοιμη για πλήρη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ζελένσκι κατέθεσε επίσης προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις στον επιτιθέμενο, να συνεργαστούμε για το έβδομο πακέτο των κυρώσεων με εμπάργκο στο φυσικό αέριο», έγραψε ο Ουκρανός αξιωματούχος Άντριι Γιερμάκ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι ξένοι ηγέτες ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους με τον Ουκρανό πρόεδρο.