Μανιφέστο Xi Jinping: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας

Μανιφέστο Xi Jinping: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας
(210301) -- BEIJING, March 1, 2021 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and chairman of the Central Military Commission, addresses the opening of a training session for young and middle-aged officials at the Party School of the CPC Central Committee (National Academy of Governance), March 1, 2021. (Xinhua/Wang Ye) (Photo by WANG YE / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
«Ο κινεζικός λαός έχει νόμιμα δικαιώματα ανάπτυξης και καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει τον ρυθμό της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου της Κίνας» δήλωσε ο Xi

Η τεχνολογική πρόοδος της Κίνας δεν μπορεί να σταματήσει, είπε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte όταν συναντήθηκαν στο Πεκίνο την Τετάρτη 28 Μαρτίου για συνομιλίες σε τομείς όπως η κρίσιμη βιομηχανία ημιαγωγών.

«Ο κινεζικός λαός έχει νόμιμα δικαιώματα ανάπτυξης και καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει τον ρυθμό της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου της Κίνας» δήλωσε ο Xi, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Όπως είπε, η Κίνα «θα συνεχίσει να επιδιώκει μια προσέγγιση κερδοφόρα».

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ολλανδίας είναι τεταμένες αφ’ ης στιγμής η Ολλανδία, μαζί με τις ΗΠΑ, μπλόκαραν τις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας τσιπ στην Κίνα λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Τα τσιπ ημιαγωγών είναι κρίσιμα εξαρτήματα που βρίσκονται παντού: από smartphone έως αυτοκίνητα.

Από την άλλη, ο ολλανδικός τεχνολογικός γίγαντας ASML έχει αποκλειστεί από την εξαγωγή μηχανημάτων EUV στην Κίνα. Μέχρι σήμερα, δεν έχει στείλει ακόμη ούτε ένα στη χώρα του δράκου. Σημειώνεται πως οι μηχανές λιθογραφίας EUV είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή τσιπ και χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως η TSMC της Ταϊβάν.

Τον Ιανουάριο, η Ολλανδία απαγόρευσε στην ASML να εξάγει συστήματα λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας της στην Κίνα. Το Πεκίνο επέκρινε την κίνηση, προτρέποντας τις Κάτω Χώρες «να τηρήσουν μια αντικειμενική και δίκαιη θέση» και «να προστατέψουν τα κοινά συμφέροντα» των δύο χωρών και των εταιρειών τους.

«Η δημιουργία επιστημονικών και τεχνολογικών φραγμών και η διατάραξη των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων θα οδηγήσει σε διχασμό και αντιπαράθεση», δήλωσε ο Xi, συμπληρώνοντας: «Η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος, η αποσύνδεση και το σπάσιμο της αλυσίδας» δεν αποτελεί επιλογή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: