Μαρινόπουλος: Γεύση από την Ελλάδα που καινοτομεί

Μαρινόπουλος: Γεύση από την Ελλάδα που καινοτομεί

Η μεγαλύτερη ελληνική λιανεμπορική αλυσίδα στηρίζει προϊόντα από όλη την χώρα που διακρίθηκαν στο Πρόγραμμα Καινοτομίας.

Τι κοινό έχει μία κυρία που φτιάχνει παραδοσιακά ζυμαρικά από την Νιγρίτα με έναν τριαντάρη social media manager; Μια ομάδα του Πολυτεχνείου Αθηνών, με ένα εκτροφέα σαλιγκαριών από την Κρήτη; Είναι μόνο μερικοί από τους 349 Έλληνες προμηθευτές που το καλοκαίρι του 2012 ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της Μαρινόπουλος και κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο Πρόγραμμα Καινοτομίας Ελληνικού Προϊόντος. Είδαν αρχικά τα προϊόντα τους να φιλοξενούνται στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Μαρινόπουλος του νομού τους ή της περιφέρειας τους για ένα διάστημα και σήμερα επτά από αυτούς βραβεύθηκαν και θα συνεχίσουν πλέον πιο εντατικά την συνεργασία τους με τον κορυφαίο όμιλο λιανεμπορίου της χώρας.

Σύμφωνα με τον Jerome Loubere, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μαρινόπουλος: «Η επιτυχία του Προγράμματος Καινοτομίας αποτελεί για εμάς το πιο βασικό κίνητρο για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας. Γιατί η αποστολή μίας μεγάλης εταιρείας είναι να αποδέχεται την ευθύνη της στην κοινωνία και να δεσμεύεται απέναντι της για δράσεις ποιότητας, υπευθυνότητας και προοπτικής σε βάθος χρόνου».

Διαβάστε ακόμη: Salinity Solution: Από startup 250.000 ευρώ, εταιρεία 10 εκατ. 

Η κυρία Χρυσάνθη Νωτούδα από την Νιγρίτα Σερρών, το νομό από όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα καινοτομίας, διαθέτει μία οικοτεχνία όπου συντοπίτισσες της και οι κυρίες από τα γειτονικά χωριά έρχονταν για να φτιάξουν τον τραχανά τους, τις χυλοπίτες τους και το κους κους τους. Στο εργαστήριο της, που είναι πλέον το παλαιότερο του νομού, πρόσθεσε στην παραδοσιακή συνταγή την σπιρουλίνα, τη σούπερ τροφή που παράγεται στην περιοχή και δημιούργησε την «σπιρουνίτα», τα πρώτα ζυμαρικά με σπιρουλίνα.

Όπως αναφέρει στο FortuneGreece.com μία τυπική επίσκεψη της στο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος της περιοχής την περίοδο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και ένα «γιατί όχι;» από την πλευρά της αποδείχτηκαν αρκετά για να μπει το καινοτόμο προϊόν της στα καταστήματα της αλυσίδας στην περιοχή και να ευελπιστεί σήμερα ότι θα φτάσουν σε όλη την Ελλάδα. Από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας προέρχεται και η Βασιλική Ιωαννίδου η οποία πάντρεψε το νέκταρ φρούτων με τη στέβια.

Διαβάστε ακόμη: Το μέλι των θεών στον ουρανίσκο των κοινών θνητών

Αντίστοιχη περίπτωση η κυρία Βασιλειάδου Κυριακίδου, από το Ρυάκιο Κοζάνης, η οποία παράγει το Εβρεστόν, επίσης ένα ζυμαρικό, παραδοσιακά ψημένο σε φούρνο με ξύλα, που χρειάζεται μόνο δύο με τρία λεπτά για να βράσει, ή ο κύριος Κωνσταντίνος Ντούλιας από τα χωρία της Καρδίτσας ο οποίος άλλαξε την παραδοσιακή συνταγή του υποβρυχίου προσθέτοντας μέλι.

Η Αθήνα μπορεί να μην έχει γεωργική παραγωγή αλλά κατάφερε να αντιπροσωπευθεί στο χάρτη της Ελλάδας χάρη στην ιδέα μίας ομάδας της σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Τζιά μαζί με τους φοιτητές Βασιλική Πολυχνιάτου, Σοφία Χανίωτη, Χαρίκλεια Χρανιώτη, Παναγιώτη Σφακιανάκη και Βιργινία Γιάννου παρουσίασαν αλμυρά και γλυκά τσιπς μήλου που στην κυριολεξία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης.

Διαβάστε ακόμη: Ένας οικονομολόγος που τον κέρδισε η τυροκομία

Την καινοτομία της Πελοποννήσου αντιπροσώπευσε ο Νίκος Τσίωρος, όπου στα τριάντα του πατάει σε πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες, όλες διαφορετικές μεταξύ τους. Είναι social media marketing manager, διοργανωτής πάρτι και παραγωγός της… γαϊδουροελίας. Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ της Αθήνας, τρίτη γενιά ελαιοπαραγωγός ο ίδιος, σκέφτηκε να δώσει προστιθέμενη αξία στην γιγαντιαία ελιά -η κάθε μία ζυγίζει κατά μέσο όρο 13 γραμμάρια- που παράγεται στην περιοχή της Κυνουρίας.

Τέλος, ο Χαράλαμπος Κιαγιάς από το Ρέθυμνο, βραβεύθηκε για τους μπουμπουριστούς χοχλιούς του. Μπήκε πριν από οκτώ χρόνια στην εκτροφή σαλιγκαριών και ύστερα από αρκετά στραπάτσα όπως παραδέχεται, η εταιρεία του, η Escargot da Crete, καταγράφει στο ενεργητικό της σειρά καινοτομιών. Διαθέτει το πρώτο εκτροφείο στον κόσμο που παράγει σαλιγκάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκμεταλλευόμενη τις άριστες για την εκτροφή σαλιγκαριών κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης, κι έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη παραγωγή ανά στρέμμα παγκοσμίως. Εκτός από τους κρητικούς μπουμπουριστούς χοχλιούς με ξίδι και δεντρολίβανο σε μια εξελιγμένη συνταγή με σταφίδες, η εταιρεία τυποποίησε για πρώτη φορά σαλιγκάρια σε ελαιόλαδο χωρίς συντηρητικό, με σκόρδο και μαϊντανό αλλά και με θυμάρι και λεμόνι.