Salinity Solution: Από startup 250.000 ευρώ, εταιρεία 10 εκατ.

Salinity Solution: Από startup 250.000 ευρώ, εταιρεία 10 εκατ.

Η επιχείρηση που κατάφερε να γίνει πρώτη επιλογή για τις βιομηχανίες τροφίμων και τους αγρότες. 

«Αγαθά κόποις κτώνται» έλεγαν οι παλαιότεροι θέλοντας να μας δείξουν πως η εργατικότητα και η προσήλωση στο στόχο μας κάποια στιγμή επιβραβεύονται. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Σπύρου Κομπόκη, ιδρυτή της Salinity Solution, μια από τις τρεις εταιρείες που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό «Make Innovation Work» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και διακρίθηκε για την καινοτόμα τεχνολογία που χρησιμοποιεί στην επίλυση προβλημάτων στο γεωργικό τομέα μέσω της συσκευής MAX GROW. Πρόκειται για μια επαναστατική καινοτόμα ηλεκτρονική συσκευή επεξεργασίας υφάλμυρου και αλατούχου νερού. Βασικοί πελάτες της εταιρείας είναι οι Βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών, τα Εργοστάσια Πλαστικών, Ξενοδοχειακές μονάδες , Καλλιεργητές, Δήμοι, Νοσοκομεία και νοικοκυριά.

Το πώς φτάσαμε ως τη συσκευή MAX GROW έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μιλάμε για τη συσκευή που χρησιμοποιούν οι Έλληνες Αγρότες στο σύνολό τους και πάνω από το 1/3 των βιομηχανιών της χώρας. Ο Σπύρος, ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ραδιοφωνία και εργάζεται στο χυτήριο μετάλλων που διατηρούσε ο πατέρας του στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των προϊόντων που επεξεργαζόταν ήταν και τα ανόδια μαγνησίου, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε διάφορες εγκαταστάσεις για τη διακίνηση νερού και προστάτευαν τους σωλήνες από τη διάβρωση. Τα ερεθίσματα υπήρχαν, ωστόσο, όταν το 1997 περνά στα χέρια του Σπύρου η οικογενειακή επιχείρηση αποφασίζει να την πουλήσει και να κάνει ένα νέο επιχειρηματικό άνοιγμα. Δύο χρόνια αργότερα ιδρύει τη Salinity Solution.

«Το ξεκίνημα ήταν αρκετά δύσκολο αφού ο Έλληνας είναι επιφυλακτικός σε κάθε τι νέο και καινοτόμο που του παρουσιάζεται, πόσο μάλλον πριν από 15 χρόνια. Έπειτα ήταν δύσκολο να πείσεις τους αγρότες και να τους κάνεις να ενδιαφερθούν για κάτι που τους αφορά άμεσα αλλά δεν έχουν το υπόβαθρο για να κατανοήσουν όρους όπως η ηλεκτροχημεία» αναφέρει στο FortuneGreece.com o Σπύρος.

Έχοντας προχωρήσει σε έρευνα αγοράς διαπιστώνει πως αυτό που απασχολούσε περισσότερο τους καταναλωτές δεν ήταν η σκουριά ή η διάβρωση, αλλά τα προβλήματα που δημιουργούσαν τα άλατα. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα η πετρώδης μορφολογία της καθιστά το έδαφος πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο και χλωριούχο νάτριο ενώ υπάρχει παντού άφθονο το θαλασσινό νερό το οποίο βγαίνει στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων.

Έτσι αποφασίζει να λανσάρει στην αγορά τη συσκευή MAX GROW. Οι τράπεζες εκείνη την εποχή είναι αρκετά δύσπιστες και αρνούνται να στηρίξουν οικονομικά μια start up επιχείρηση. Ο Σπύρος λαμβάνει ένα στεγαστικό δάνειο και με ότι χρήματα διέθετε, συγκεντρώνει ένα ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ και «τραβάει κουπί» μόνος του. Η εταιρεία σήμερα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και η αξία της αποτιμάται πλέον στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ανταγωνισμός δεν τον απασχόλησε ποτέ, αφού η καινοτομία του προϊόντος το καθιστά σκληρό αντίπαλο απέναντι σε εταιρείες του εξωτερικού που χρησιμοποιούν τεχνογνωσία, η οποία θεωρείται μάλλον ξεπερασμένη. Οι συσκευές MAX GROW κατασκευάζονται στην Ελλάδα και η συναρμολόγησή τους γίνεται στην Κύπρο στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία τα τελευταία 10 χρόνια. Από το 2001 όταν και διατέθηκε το προϊόν για πρώτη φορά στην αγορά μέχρι και σήμερα έχουν πουληθεί περί τις 4.500 συσκευές σε αγρότες, βιομηχανίες και νοικοκυριά. Η τιμή καθορίζεται από τη διατομή των σωληνώσεων και το κόστος μιας μέσης συσκευής ανέρχεται στις 3.000 ευρώ.

Η χρονιά κλείνει για την Salinity Solution πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον Σπύρο «παρατηρείται επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα. Ήδη για την επόμενη χρονιά έχουν γίνει παραγγελίες από Δήμους και ξενοδοχειακές μονάδες. Όλα δείχνουν πως κάτι κινείται στην αγορά και αυτό το διαπιστώσαμε κυρίως τους τελευταίους 3 μήνες». Η salinity solution κάνει παράλληλα up date στα προϊόντα τρίτης γενιάς με τα προϊόντα τέταρτης γενιάς να είναι στα σκαριά.

Την ίδια ώρα αναζητά διανομείς στην Ινδία για να καλυφθεί η ζήτηση σε μια πολυπληθή αγορά, ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τις βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής και την ινδική βιομηχανία ζάχαρης. Το προϊόν καλύπτει αυτή τη στιγμή τις ανάγκες της Τουρκικής, της Σέρβικης και της Ιορδανικής αγοράς και ο Σπύρος εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης επενδυτικών κεφαλαίων για την είσοδο σε αγορές όπως εκείνη του Ιράκ και της Αυστραλίας – στις οποίες υπάρχουν τεράστιες χερσαίες εκτάσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νερό- αλλά και της Αμερικής.