Μαρκ Τζέικομπς: Η ζωή μετά τη Louis Vuitton

Μαρκ Τζέικομπς: Η ζωή μετά τη Louis Vuitton

Τα επόμενα βήματα του διάσημου σχεδιαστή μόδας στην επιχειρηματικότητα.

Η ζωή δεν ήταν πολύ καλή μαζί του στα παιδικά του χρόνια. Έχασε τον πατέρα του όταν ήταν μόλις 7 ετών. Η μητέρα του, που ξαναπαντρεύτηκε τρεις φορές, ήταν -κατά δήλωσή του- «ψυχικά άρρωστη» και «δεν ενδιαφερόταν για τα παιδιά της».

Τα εφηβικά του χρόνια ο Μαρκ Τζέικομπς τα έζησε μαζί με τη γιαγιά του, στο Upper West Side της Νέας Υόρκης. Κι όταν στα 15 του μπήκε στην αγορά εργασίας, πιάνοντας δουλειά σε μία avant-garde μπουτίκ ρούχων, ίσως να μην πίστευε κι ο ίδιος πόσο πλατιά θα του χαμογελούσε στη συνέχεια η τύχη.

Πριν καν αποφοιτήσει από το τεχνικό λύκειο High School Art and Design του Μανχάταν, είχε ήδη αρχίσει να σχεδιάζει τα δικά του ρούχα. Λίγο μετά τα 15 του έφτιαξε την πρώτη κολεξιόν του. Στα 24, έγινε ο νεαρότερος στα χρονικά μόδιστρος που αποσπούσε το βραβείο «Νέο Ταλέντο» του αμερικανικού Συμβουλίου Σχεδιαστών Μόδας.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος εποχής για τον Μαρκ Τζέικομπς

Το 2010, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στην ετήσια λίστα των 100 προσωπικοτήτων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Πέρυσι, το περιοδικό Out τον κατέταξε στην 14η θέση των «50 Πιο Ισχυρών Ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ». Και σήμερα, στα 50 του -έπειτα από 16 χρόνια παραμονής στο «τιμόνι» της Louis Vuitton, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της- ο Μαρκ Τζέικομπς ανοίγει πια το βήμα του για μία ανεξάρτητη πορεία στον λεγόμενο «θαυμαστό κόσμο της μόδας».

Με την στήριξη του Μπερνάρ Αρνό -ιδιοκτήτη του Νο1 ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH και πλουσιότερου σήμερα ανθρώπου στην Ευρώπη- ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής ετοιμάζεται να καθιερώσει στο επιχειρηματικό «στερέωμα» τις δικές του φίρμες μόδας, τη Marc Jacobs και τη Marc by Marc Jacobs, οι οποίες συμπληρώνουν αισίως 25 χρόνια παρουσίας στον χώρο.

Στόχος λέγεται ότι είναι να αρχίσει τη δημόσια διάθεση μετοχών (IPO) μέσα σε τρία χρόνια. Ορισμένοι αναλυτές ήδη μιλούν για να ανάδυση ενός «χρυσού» εμπορικού σήματος, που θα «κληρονομήσει» την κυριαρχία από άλλες διάσημες φίρμες, όπως του Ralph Lauren, του Calvin Klein και της Donna Karan.

Άλλοι ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η συνολική αξία των εμπορικών σημάτων του Μαρκ Τζέικομπς παραμένει στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, παρά το γεγονός ότι ο διάσημος Αμερικανός μόδιστρος πουλά ρούχα με την υπογραφή του εδώ και 1/4 του αιώνα. Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Victoria Beckham: Η συλλογή της θα πωλείται online

Το αποδεικνύει το παράδειγμα του σχεδιαστή Μάικλ Κορς, που προφανώς λαμβάνει σοβαρά υπόψη ο Τζέικομπς. Πέρυσι, η φίρμα του Michael Kors έφθασε σε πωλήσεις τα 2,2 δισ. δολάρια, τριπλασιάζοντας τα έσοδά της μέσα σε μία διετία, ενώ η εμπορική αξία της έχει εκτιναχθεί στα 15 δις δολάρια μετά την δική της IPO!

«Ο Μαρκ παρακολουθεί τι κάνει ο Μάικλ και σκέφτεται: δεν έχω πραγματικά κανένα λόγο να μην κάνω κι εγώ το ίδιο», παρατηρεί ο Φράνκο Ντε Ροζ, επενδυτής στον χώρο των ειδών πολυτελείας, με έδρα το Παρίσι. «Ουδείς αμφισβητεί το σχεδιαστικό ταλέντο του», προσθέτει.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές «κακοτοπιές», που ο Μαρκ Τζέικομπς θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, καταλήγει ο Ντε Ροζ. Η τύχη της φίρμας του είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του Μπερνάρ Αρνό της LVMH, καθώς κατέχει το 1/3 της εταιρίας του Τζέικομπς.

Τα υπόλοιπα 2/3 μοιράζονται ο ίδιος και ο επί χρόνια συνέταιρος του, Ρόμπερτ Ντάφι. Οι φήμες των τελευταίων ημερών -γράφουν οι New York Times– ανέφεραν εντάσεις μεταξύ του Αμερικανού σχεδιαστή και του ομίλου LVMH, όμως λέγεται ότι τελικά κατέληξαν σε μία συμφωνία που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντά τους.