Μάρκο Ρούμπιο: Ποιοι ισχυροί επιχειρηματίες βρέθηκαν στο δείπνο με τον Μητσοτάκη – Το παρασκήνιο της βραδιάς
- 08/10/2026, 12:46
- SHARE
- Μαρία Αγγελικούση, Θοδωρής Κυριακού, Νίκος Τσάκος και Κωστής Φραγκούλης ήταν μεταξύ των επιχειρηματιών που παρευρέθηκαν στο δείπνο προς τιμήν του Μάρκο Ρούμπιο.
- Στο Tudor Hall του ξενοδοχείου King George πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών, διπλωματών και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας.
- Περίπου δυόμισι ώρες διήρκεσε το δείπνο, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να συνομιλεί με αρκετούς προσκεκλημένους σε χαλαρό κλίμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλίας και του επιχειρηματικού κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (7/10) το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στο ξενοδοχείο King George, στο Σύνταγμα.
Η εκδήλωση αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα, μετά τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μεταξύ των επιχειρηματιών που έδωσαν το «παρών» ήταν η Μαρία Αγγελικούση, επικεφαλής του ναυτιλιακού ομίλου Angelicoussis Group, ο Θοδωρής Κυριακού, πρόεδρος του ομίλου Antenna, ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος και ο Κωστής Φραγκούλης, ιδρυτής της Franman Group.
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, στους επιχειρηματικούς προσκεκλημένους περιλαμβανόταν επίσης ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το παρασκήνιο του δείπνου στο King George
Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο Tudor Hall, στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου King George, με θέα την Ακρόπολη, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, διπλωματών και επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα, οι προσκεκλημένοι κάθισαν σε πέντε στρογγυλά τραπέζια, ενώ ο Μάρκο Ρούμπιο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς από τους παρευρισκομένους, τόσο κατά την άφιξή του όσο και στη διάρκεια της βραδιάς.
Στο κεντρικό τραπέζι βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.
Σε διαφορετικά τραπέζια κάθισαν οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας μαζί με υπουργούς και άλλα στελέχη των δύο πλευρών. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, με το κλίμα να περιγράφεται ως ιδιαίτερα χαλαρό.
Το ελληνικό μενού της βραδιάς
Ξεχωριστή θέση στο δείπνο είχε και η ελληνική γαστρονομία, με το μενού να επιμελείται ο διακεκριμένος σεφ Αστέριος Κουστούδης.
Οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν προζυμένιο ψωμί με ελληνικό ελαιόλαδο, φάβα και ντολμά με θαλασσινά, ενώ για το κυρίως πιάτο υπήρχαν επιλογές κρέατος ή ψαριού. Το δείπνο ολοκληρώθηκε με επιδόρπιο με αχλάδι και συνοδεύτηκε από ελληνικά κρασιά.
Η επιλογή των πιάτων έδωσε στη βραδιά έντονο ελληνικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας την επίσημη διπλωματική φιλοξενία με γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.
Η επιχειρηματική διάσταση της επίσκεψης Ρούμπιο
Η παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της ναυτιλίας, της ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης στο δείπνο συνέπεσε με τις συζητήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Κατά τη συνάντηση του Μάρκο Ρούμπιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της θαλάσσιας ασφάλειας, που αποτελούν βασικά πεδία των διμερών σχέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας ανέδειξε την οικονομική διάσταση της επίσκεψης, χωρίς ωστόσο να έχουν δημοσιοποιηθεί συγκεκριμένες επιχειρηματικές συμφωνίες που να προέκυψαν από το δείπνο.