«Μάρτης γδάρτης» για επιχειρήσεις και καταναλωτές

«Μάρτης γδάρτης» για επιχειρήσεις και καταναλωτές
Ποδηλάτης καθρεφτίζεται στην βιτρίνα κλειστού καταστήματος σε άδειο πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου, Αθήνα, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Στους οκτώ ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με ποιες πρακτικές οι εταιρείες που έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Με το 92% των εταιρειών στη χώρα μας να έχουν επηρεαστεί από το ξέσπασμα του ιού Covid-19 και εκατομμύρια καταναλωτές να παρακολουθούν αποσβολωμένοι τις εξελίξεις φοβούμενοι πιθανές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα του λιανεμπορίου, ο Μάρτης επιβεβαιώνει το λαογραφικό προσωνύμιο του μήνα “γδάρτη”.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο μόλις 8% των εταιρειών δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί ελάχιστα ή καθόλου από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία και είναι οι εταιρείες τροφίμων και ποτών, τεχνολογίας και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ζήτηση σε ορισμένους από αυτούς τους κλάδους είναι αμείωτη με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να επενδύουν σε νέες συνεργασίες προκυμένου να την καλύψουν. Ενδεικτική είναι η συνεργασία της ΑΒ με την Speedex για την υπηρεσία “παράδοση στο σπίτι” ενώ προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η συνεργασία της αλυσίδας Σκλαβενίτης με την πλατφόρμα e-food.

Όμως την ίδια στιγμή η υπόλοιπη αγορά αναζητά ανακούφιση στα μέτρα στήριξης, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, καλύπτουν 800 χιλ. επιχειρήσεις και 1,7 εκατ. εργαζόμενους που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας με την οποία δρουν οι εταιρείες στο τρέχον περιβάλλον είναι το γεγονός ότι εμφανίζονται διχασμένες σε σχέση με το μέλλον τους, κάτι που έχει αναγκάσει το 45% να προβεί ήδη σε αναθεώρηση του ετήσιου προϋπολογισμού του.

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την καταναλωτική συμπεριφορά απέναντι στο μπαράζ εκπτώσεων που προωθούν τα e-shops, από εταιρείες ένδυσης και καλλυντικών όπως Η&Μ, Sephora, Hondos Center μέχρι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών όπως Media Markt, Public, Κωτσόβολος κ.α..

Οι εταιρείες με τις ενέργειες αυτές επιχειρούν να προωθήσουν εμπορεύματα που παραμένουν στις αποθήκες τους όσο τα καταστήματα είναι κλειστά αλλά ταυτόχρονα προσβλέπουν σε ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Όμως οι πολίτες – περιορισμένοι κατ’οίκον και με τον φόβο της μόλυνσης στην παρούσα φάση – πρωτίστως έχουν να διαχειριστούν τρέχουσες ανάγκες και επομένως κρατούν μικρό καλάθι για αγορές πλην των αναγκαίων καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών φοβούμενοι πιθανές ανατιμήσεις στο επόμενο διάστημα, όσο εξελίσσεται η μετάδοση του ιού, κατά τις πρακτικές άλλων χωρών.

Ενδεικτική μάλιστα είναι η προειδοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, που σημείωνε ότι η υγειονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού οδηγώντας σε ανατιμήσεις συγκεκριμένων συστατικών και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και άλλες εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι στην αγορά έχουν εντατικοποιηθεί.