Μας «κουνάει το μαντήλι» ο Πολ Τόμσεν

Μας «κουνάει το μαντήλι» ο Πολ Τόμσεν

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα …αναβαθμίστηκε και παραχωρεί τις αρμοδιότητες του στον Ρίσι Γκογιάλ - Ποιος είναι ο Ινδός αντικαταστάτης του. 

Ο Πολ Τόμσεν είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος από τα μέλη της τρόικας στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με τις κατά καιρούς δηλώσεις του αλλά και με τη στάση του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Πλέον το Ταμείο αποφάσισε να αναβαθμίσει τον Τόμσεν, τον οποίο όρισε ως διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Ήδη έχει αναλάβει τα καινούργια του καθήκοντα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, και αντικαταστάτης του θα είναι ο Ρίσι Γκογιάλ που με τη σειρά του προετοιμάζεται για τις επόμενες αποστολές στην Ελλάδα. Πάντως ο Τόμσεν αναμένεται να έλθει στην Αθήνα για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου, ενώ θα συνεχίσει να επιβλέπει το πρόγραμμα ως υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Τμήματος.

Ο Ινδός αντικαταστάτης του Τόμσεν
Ο Ρίσι Γκογιάλ έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής από την επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Τάχθηκε κατά της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στη παρούσα φάση και υπέρ της απελευθέρωσης των απολύσεων.

Επίσης από το βήμα του Economist πρότεινε την αλλαγή του πλαισίου για την κήρυξη των απεργιών έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα ανταπεργίας (λοκάουτ) από την πλευρά των εργοδοτών.

«Συμφωνήσαμε να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω».

Παράλληλα ο κ. Γκογιάλ ανέλυσε τη διαφωνία του ΔΝΤ για τη χαλάρωση των στόχων για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ανατρέχοντας σε ιστορικά παραδείγματα. Τόνισε ότι η διατήρηση πλεονασμάτων επί επτά συνεχή χρόνια δεν είναι ανέφικτη. Εχει ξανασυμβεί, είπε, σε 16 περιπτώσεις κρατών, ενώ τα επτά χρόνια ήταν ο μέσος όρος. Οπως ανέφερε ο κ. Γκογιάλ, το Βέλγιο είχε πρωτογενές πλεόνασμα επί 21 συνεχή χρόνια, η Ιρλανδία επί 19, ενώ ακόμη και η Ελλάδα είχε επί τέσσερα χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Διαβάστε ακόμη: 

Πόσα χρήματα παίρνει ο Πολ Τόμσεν;

Reuters: Την κατάργηση της τρόικας εξετάζουν οι Βρυξέλλες