Μασκ: Η Tesla θα πουλήσει 2 εκατ. αυτοκίνητα φέτος. Έσοδα ρεκόρ το 2022

Μασκ: Η Tesla θα πουλήσει 2 εκατ. αυτοκίνητα φέτος. Έσοδα ρεκόρ το 2022
epa07003321 (FILE) - A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018 (reissued 07 September 2018). Reports on 07 September 2018 state Tesla shares lost 10 per cent in value at the start of trading on Wall Street following news Tesla's chief accounting officer Dave Morton had tendered his resignation on 04 September. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η ζήτηση μειώνεται

Έως 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα θα μπορούσε να παραδώσει η βιομηχανία Tesla, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 25 Ιανουαρίου 2022 ο ιδρυτής της και CEO Έλον Μασκ.

Σημειώνεται πως η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων έχει μειώσει δραματικά τις τιμές με σκοπό να δώσει προτεραιότητα στην επέκταση της πελατειακής της βάσης, αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας την Τετάρτη προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η ζήτηση μειώνεται, δεδομένου ότι η Tesla αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες. «Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που έχουμε από τους επενδυτές είναι σχετικά με τη ζήτηση». . . οπότε θέλω να κατευνάσω αυτήν την ανησυχία», είπε ο Μασκ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μέχρι στιγμής, από τις αρχές του έτους, έχουμε λάβει τις περισσότερες παραγγελίες στην ιστορία μας. Αυτήν τη στιγμή οι παραγγελίες παρουσιάζουν σχεδόν διπλάσιο ρυθμό παραγωγής.

Πιστεύουμε ότι η ζήτηση θα είναι καλή παρά την πιθανή συρρίκνωση στην αγορά αυτοκινήτων εν συνόλω. Νομίζω ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο Tesla αλλά δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά. Οι αλλαγές τιμών κάνουν πραγματικά τη διαφορά για τον μέσο καταναλωτή» πρόσθεσε. 

Η πορεία της μετοχής

Η μετοχή της εταιρείας, η οποία χτυπήθηκε βάναυσα το 2022, καθώς έχασε περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, σημειώνει αύξηση σχεδόν 40%, κάτι που αποτελεί σφραγίδα εμπιστοσύνης και μήνυμα προς τους μετόχους. 

«Το πιο… έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, μακροπρόθεσμα, είναι να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια στην Tesla» είπε ο Ross Gerber, ένας μακροχρόνιος «ταύρος» της Tesla στην Gerber Kawasaki, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσίας. 

«Στις τάξεις των επενδυτών υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η επεκτασιμότητα θα μειώσει το μέσο κόστος ανά όχημα, επομένως τα περιθώρια θα επανέλθουν, ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους» συμπλήρωσε.

Ρεκόρ εσόδων το 2022

Στο μεταξύ, έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις σημείωσε η Tesla για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 με τη μετοχή της εταιρείας να κερδίζει άνω του 3% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τις πρώτες στιγμές μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Η εταιρεία κατέγραψε έσοδα ρεκόρ ύψους 24,32 δισ. δολάρια έναντι 24,16 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. 

Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων έκανε ρεκόρ παράδοσης οχημάτων με τον αριθμό τους να φτάνει τα 405.278 το τέταρτο τρίμηνο, παρόλο που η εταιρεία έχασε τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης 50%. Η Tesla προσέφερε εκπτώσεις στις κορυφαίες αγορές της κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αφού μεγάλες παραγγελίες επέτρεψαν στην εταιρεία να διατηρήσει και ακόμη και να αυξήσει τις τιμές τα τελευταία χρόνια. Ο Έλον Μασκ δήλωσε τον Δεκέμβριο «οι ριζικές αυξήσεις στα επιτόκια» είχαν επηρεάσει την οικονομική προσιτότητα όλων των αυτοκινήτων.