Μάσκα πρόσωπου: Πώς από μέσο ατομικής προστασίας έγινε ένας καμβάς προσωπικής έκφρασης

Για πολλούς ανθρώπους η μάσκα δεν αποτελεί μόνο προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά και μια ευκαιρία για προσωπική έκφραση.

Όταν ξεκίνησε η επιβολή της χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους, πολλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν καν πού θα μπορούσαν να προμηθευτούν μια μάσκα πολλαπλών χρήσεων. Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονταν δραματικά, και ήταν σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς αυτό το (κυριολεκτικά) must-have αξεσουάρ. Τότε η μάσκα ήταν μια αναγκαιότητα. Εδώ και μήνες, όμως, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας- και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να είναι για πολύ καιρό ακόμα. Έτσι, οι μάσκες προσώπου έχουν αρχίσει να μεταμορφώνονται από μια προσωπική ανάγκη για την προστασία μας, σε έναν τρόπο προσωπικής έκφρασης.

Οι μάσκες, όπως και άλλα δημοφιλή ρούχα (π.χ. τα t-shirt) ξεκίνησαν από κάτι απλό και κοινότυπο, δηλαδή την άσπρη και μπλε χειρουργική μάσκα, και κατέληξαν να υπάρχουν σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι extreme μάσκες που φόρεσε η Lady Gaga στα φετινά VMAs, και έκλεψε τις εντυπώσεις.

AFP

AFP PHOTO / MTV 

Έχουμε δει τα πάντα, από χειροποίητες μάσκες που μπορεί να φτιάξει κανείς στο σπίτι του, μέχρι διαφανείς μάσκες και ασπίδες προσώπου. Ακόμα, οι μάσκες έχουν γίνει και ένας τρόπος υποστήριξης διάφορων αιτιών: Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ πουλούν πλέον προστατευτικές μάσκες προσώπου, η τεννίστρια Naomi Osaka φόρεσε μάσκες που έγραφαν τα ονόματα των μαύρων που έπεσαν θύματα βίας, το κίνημα Black Lives Matter επίσης πουλάει μάσκες, και υπάρχει μια ποικιλία μασκών που σχετίζονται με την πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη στο Etsy. Σε αυτό το σημείο, αν θέλει κανείς να αγοράσει μια μάσκα που να αντικατοπτρίζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρει μια που να του ταιριάζει.

AFP

Όπως, λοιπόν, συνέβη και με τα t-shirt, έτσι και οι μάσκες προσώπου μετατρέπουν το σώμα κάποιου σε μια κινούμενη αφίσα. Το t-shirt ή η μάσκα προσώπου αποτελεί τον καμβά για την εικόνα ή το μήνυμα που θέλει να μεταδόσει ο καθένας από εμάς. Έναν καμβά που μπορεί να κινηθεί όπου πάει ο καθένας μας. Επομένως, ίσως δεν πρέπει να θεωρούμε τις μάσκες ως μόνο ένα μέσο ατομικής προστασίας, αλλά και σαν έναν μικροσκοπικό καμβά για το πρόσωπό μας.

Σχετικά άρθρα